Во последновреме  вниманието на цел свет е насочено кон криповалутите,  но и понатаму постојат голем број луѓе кои сметаат дека сето тоа е една голам измама.

Еден од луѓето кои сметат дека е само имама е милијардерот Пол Сингер кој дури и ги предупредува своите клиенти да се држат што подалу од биткоинот и другите криптовалути.

Сингер, кој стои зад „Елиот менаџментот“, во писмо до клиентите користи акроним WTHIT (на англиски „What the hell is this”, што значи „Што е ова по ѓаволите”) како синоним за криптовалутите.

„Стравот од тоа дека ќе пропуштиме нешто што помогнало за раст на WTHIT. Во историјата која ќе биде испишана криптовалутите ќе се опишуваат као најбилијантна историја“ се наведува во соопштението за Хеџ Фонд.

„Сите се смеевме на примитивните племиња кои користиеле камења или свињи како валути. Па, смејте се колку сакате, но каменот или здравата свиња се нешто вистинско. Криптовалутите се ништо освен маркетиншка моќ на изумителот, финансиерот и другите кои ја сакаат идејата за купување на црната кутија, која очигледно е празна и сонуваат дека ќе се претвори во мерцедес.“ – пишува во писмото.