Претседателот на Турција Реџеп Тајип Ердоган ја објави новата минимална плата што ќе стапи на сила во 2022 година, а која со нетрпение ја очекуваат милиони вработени кои работат за минимална плата.

КАКО ШТО Е ПОЗНАТО, МИНИМАЛНАТА ПЛАТА ЗА СЛЕДНАТА ГОДИНА СЕ УТВРДУВА ВО ДЕКЕМВРИ СЕКОЈА ГОДИНА ПОД НАДЗОР НА НАШЕТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА СИГУРНОСТ. КАКО ШТО ПОЧНАВМЕ НА ПОЧЕТОКОТ НА ДЕКЕМВРИ ГОДИНАВА, РАБОТНИЦИТЕ И РАБОТОДАВАЧИТЕ ПОВТОРНО ЌЕ СЕ СОБЕРАТ ВО ДЕКЕМВРИ ИДНАТА ГОДИНА И ЌЕ СИ ЈА ПРОДОЛЖАТ РАБОТАТА И ЌЕ ОДИМЕ НА ИЗБОРИ СО ПРЕДИЗБОРНИ ПРЕГОВОРИ. СО 4-ТА СРЕДБА ШТО СЕ ОДРЖА ДЕНЕСКА, ДОЈДЕНА Е ВО ЗАВРШНАТА ФАЗА. КОМИСИЈАТА ДАДЕ МИСЛЕЊЕ ДО НАШЕТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА ДА БИДЕ НАД 4 ИЛЈАДИ ЛИРИ, ИЗЈАВИ ЕРДОГАН.

Во 2022 година минималната плата во Турција ќе  4 илјади 250 лири (14.957 денари).

МИНИМАЛНАТА ПЛАТА НА ВРАБОТЕНИТЕ ЌЕ ВАРИРА ВО ЗАВИСНОСТ ОД ТОА ДАЛИ ВРАБОТЕНИОТ Е ВО БРАК И БРОЈОТ НА ДЕЦА. ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА БЕШЕ 50 ОТСТО. ПОСАКУВАМ НОВАТА МИНИМАЛНА ПЛАТА ДА БИДЕ ОД КОРИСТ ЗА НАШИТЕ ВРАБОТЕНИ, РАБОТОДАВАЧИТЕ И ДРЖАВАТА. СМЕТАМ ДЕКА СО ОВА ПОКАЧУВАЊЕ ЈА ПОКАЖАВМЕ НАШАТА РЕШЕНОСТ ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ПРЕД ПОСКАПУВАЊАТА. СЕ РАЗБИРА, НАШИТЕ ВРАБОТЕНИ ЗАСЛУЖУВААТ МНОГУ ПОВЕЌЕ, ДОДАДЕ ЕРДОГАН.

Ердоган додаде дека од почетокот на новата година се укинува данокот на доход и таксата за марки наплатена од минималната плата.

СО ИСТОРИСКОТО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА, ГО НАМАЛУВАМЕ ТРОШОКОТ НА РАБОТОДАВАЧОТ ЗА 450 ЛИРИ, ПОСОЧИ ЕРДОГАН.