БЕРЛИН (Ројтерс) – Златните години на германските даночни приходи, кои редовно ги надминуваат очекувањата, завршуваат, изјави министерот за финансии Олаф Шолц за весникот Билд ам Сонтаг.

Германија ужива вишок од 2014 година, бидејќи најголемата економија на Европската унија расте девет години по ред, но се очекува дека растот во 2019 година ќе се ослаби, бидејќи резултатите од трговските судири го попречуваат извозот.

“Добрите времиња во кои државата секогаш земала повеќе даноци отколку што се очекувало, завршуваат”, рече Шолц.

“За 2018 година, повторно ќе покажеме вишок на данок, но златните години се завршени. Од сега па натаму, не очекувам повеќе непредвидени дополнителни приходи, сигурно не на таков размер”, додаде тој.

Тој рече дека владата нема да може да го укине таканаречениот данок на солидарност – или “Соли” – за сите даночни обврзници, вклучувајќи ги и првите 10 проценти од заработувачката, како што сакаат Христијанските демократи на Ангела Меркел (ЦДУ).

“Во преговорите за коалицијата, ние се согласивме поради добри причини дека граѓаните со многу висок приход треба да продолжат да го плаќаат Соли”, рече Шолц, член на Социјалдемократите (СПД), помали партнери во владејачката коалиција на Меркел.

“Очекувам нашите коалициски партнери да се придржуваат до договорот”.

Во исто време, Шолц сака да го зголеми оданочувањето на големите меѓународни корпорации, како што се Amazon.com, Фејсбук и Старбакс – и смета на поддршката на американскиот претседател Доналд Трамп.

“Мораме да ја спречиме оваа промена во добивката во земји со малку или без данок, па сакам да наметнам минимално корпоративно оданочување на меѓународно ниво”, рече тој.

“Ја разгледавме оваа опција со Франција и Јапонија на Г7 и Г20. И, веројатно, ја имаме и американска влада како партнер во сојузот од наша страна”, додаде тој.