Веројатноста младите да се преселат во нивни четири ѕида е се помала и помалау – заклучокот на неодамнешната студија спроведена од германскиот бизнис институт (IW).

Според студијата, далеку помалку станари сега се сопственици на домови отколку на почетокот на векот. Речиси во ниту една друга европска земја не се толку малку т.н. од прва рака купувачи како во Германија.

Додека од 1998 до 2002 година бројот на домаќинства кои купиле нови станови беше околу 700.000, од ​​2013 до 2017 година останаа само околу 450.000. Дури само 400.000 домаќинства купиле свои домови во 2016 и 2017 година, пренесува „Шпигел онлајн“.

Покрај тоа, IW забележа дека особено младите луѓе се се помалку и помалку сопственици на нивните четири sида. Во 2017 година, околу 12 проценти од луѓето на возраст меѓу 25 и 34 години сè уште живееле во своите домови, додека меѓу оние на возраст меѓу 35 и 44 години, тоа било околу 38 проценти. Сепак, учеството на двете групи се намали за 5 процентни поени во однос на 2010 година.

Стапката на сопственост на домови во Германија стагнира на околу 45 проценти со текот на годините, како одраз на друг резултат на истражувањето.

„Стапката на сопственост на домот е важен показател за создавање богатство“, објаснува Мајкл Воигтландер, автор на студијата. Во земји со поголема распространетост на сопственоста на домови, исто така, поизразено е создавањето на личното богатство, велат експертите.

Во исто време, германскиот институт за бизнис откри дека приходот на домаќинствата на луѓето кои купиле дом расте во последните години.

Додека ова во просек сеуште беше просечно 3.000 евра нето во 2010 година, во 2017 година веќе беше околу 4000 евра нето.

„Всушност, младите домаќинства, кои би имале повеќе време да ги вратат заемите, едвај имаат пристап до пазарот на сопственост“, се вели во студијата. Една од причините за овој развој е зголемениот капитал потребен за време на купувањето.

„Бидејќи трошоците поврзани со аквизицијата и барањата за капитал се зголемија во согласност со многу повисоките цени за набавка во последните години, домаќинствата сега треба да заштедат значително поголем капитал отколку во минатото – во некои случаи повеќе од 50 проценти од пред пет години“, објаснува Воигтландер.

Во однос на сопственоста, Германија е на второ место во Европа – само Швајцарија има помалку луѓе кои поседуваат недвижнини.

Јирген Мајкл Шик, претседател на ИВД здружението за недвижнини, смета дека мора да се стори нешто. Правилата мора да ја промовираат сопственоста на домот. Не само што треба да се намалат трошоците за градба, „даноците за продажба на недвижнини, исто така, треба да се намалат и да се воведат ослободувања од даноци за сопственици на куќи кои купуваат за прв пат“, рече Шик.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк