„Со задоволство го објавуваме потпишувањето на трилатералниот договор за соработка со двете ценети унии на млади претприемачи од Србија и Црна Гора. Овој договор претставува значаен чекор кон поттикнување на заеднички корисни партнерства и соработки меѓу нашите организации. Ние веруваме дека овој договор не само што ќе ги подобри нашите бизниси, туку и ќе придонесе за економскиот раст и развој на нашите земји. Со нетрпение очекуваме тесна соработка со нашите колеги од Србија и Црна Гора за да ги постигнеме нашите заеднички цели и задачи“, велат од Здружението за соединување на млади претприемачи на Северна Македонија „Феникс Рајзинг“

Здружението за соединување на млади претприемачи на Северна Македонија „Феникс Рајзинг“, Унијата на млади претприемачи на Црна Гора и Здружението на млади претприемачи на Србија потпишаа трилатерален договор за соработка со намера да создадат регионална асоцијација и мрежа на млади претприемачи, која ќе води и обликува нов бран на економски развој и соработка во регионот.

Унијата на млади претприемачи на Северна Македонија „Феникс Рајзинг“ соопшти дека работата на овие организации се карактеризира со многу соработки, активности и борба за подобра позиција на младите во својата земја и дека ги обединувала истата цел.

Младите претприемачи од регионот имаат клучна и витална улога во економскиот развој, смета претседателката на Здружението „Феникс Рајзинг“, Ивона Трајановска.

„Младите претприемачи кои сами поминале низ трнлив пат за да се изборат за своето место во општеството, најдобро знаат кој е најдобриот начин за надминување на најтешките предизвици и соодветно на тоа нашата цел е да ги вмрежиме во нашата земја, регионот и пошироко. Меѓусебната поддршка, размената на знаења и искуства се најважни за напредокот на секој млад поединец, така што оваа официјална соработка на нашите унии е од големо значење за нас како држава и како организација. Наскоро ќе ве информираме повеќе за заедничките проекти и активности“, изјави Трајановска.

„Целта на нашето здружување е зајакнување на младите, препознавање на сите ресурси што ги нуди регионот кои не сме ги зеле предвид кои не сме ги искористиле, а исто така и борбата за надминување на предизвиците кои не спречуваат да го достигнеме нашиот целосен потенцијал во нашата земја, односно во нашиот регион. Оваа соработка и нашата Регионална асоцијација ќе биде отворена за сите млади претприемачи, како и за сите младински здруженија кои можат да придонесат за развој на регионалната соработка“, вели претседателот на Унијата на млади претприемачи од Црна Гора, Урош Булатовиќ.

Претседателот на Здружението на млади претприемачи на Србија, Никола Вуковиќ истакна дека размената на искуства и вмрежувањето е важен дел од бизнисот и развојот, пред се меѓу младите.

„Во Здружението на млади претприемачи на Србија првично се занимаваме со вмрежување, едукација и поддршка на млади претприемачи, како и на раководни позиции во компании кои со себе носат претприемачки дух. Сметаме дека вмрежувањето е клучот за развојот на микро и мали бизниси, па затоа сме свесни дека во изминатите две години се фокусиравме на различни формати на настани кои им овозможија на младите подобро да се запознаат меѓусебно и да разменат искуства. Верувам дека тоа е преку размена на искуства од кои најдобро учиме. Одсега нема да се вмрежуваме само на територијата на нашата земја, туку и во регионот. Многу сум среќен што овој договор ни го овозможи тоа“, изјави Вуковиќ.

Младите уште еднаш покажаа иницијатива, желба за усовршување и дадоа свој придонес во развојот, соопшти Унијата на млади претприемачи на Северна Македонија „Феникс Рајзинг“.

„Во наредниот период ќе ја следиме работата на овие организации и нивните регионални активности, Новиот бран на млади го менува деловното опкружување, неопходно е да се даде поддршка на овој дел од населението што со мало искуство и знаење, а со голема мотивација, креативност и иновативност, активно учествува и придонесува за економско зајакнување, развој и вработување“, се наведува во соопштението.