Откако Кина се согласи да ги реструктуира заемите за Шри Ланка, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) даде зелено светло за финансиска помош за оваа азиска земја. ММФ сега очекува слични чекори од други институции, како што се Светската банка и Азиската банка за развој.

Владата на претседателот Ранил Викремесинге долго време се обидуваше да добие заем од ММФ во износ од 2,9 милијарди евра, но конечниот договор со фондот не беше постигнат бидејќи тоа зависеше од исходот од преговорите со главниот доверител на Шри Ланка, поточно Кина, објави СТА07. Викремесинг потврди денеска дека Пекинг се согласил за реструктуирање на долгот на Шри Ланка и веќе го известил ММФ во врска со тоа. Истовремено, тој изрази очекување дека Шри Ланка ќе ја добие првата транша од договорениот заем од фондот во рок од еден месец.

Шри Ланка е во банкрот од април минатата година, кога не можеше да врати 46 милијарди долари надворешен долг. Нешто повеќе од 14 милијарди долари (13,2 милијарди евра) останаа должни на билатерални нивоа, од кои 52 отсто на Кина. Како резултат на тоа, земјата се соочува со најголемата економска криза од нејзината независност од Велика Британија во 1948 година. Во септември инфлацијата беше речиси 70 проценти на годишно ниво, сега е околу 50 проценти.

22 милиони луѓе страдаат од акутен недостиг на храна, гориво и лекови. Големиот недостиг предизвика масовни протести кои го принудија поранешниот претседател Готабаја Рајапакса да побегне летото, кој подоцна поднесе оставка.