Меѓународниот монетарен фонд има правна и економска загриженост во врска со одлуката на Салвадор да ја прифати криптовалутата биткоин како законско средство за плаќање, изјави во четвртокот портпаролот на ММФ, Гери Рајс, додавајќи дека продолжува со дискусиите за кредит од една милијарда американски долари на оваа латиноамериканска земја со ММФ.

“ММФ изрази правна и економска загриженост за усвојувањето на биткоинот како официјално средство за плаќање. Претседателот на Ел Салвадор возврати дека неговата влада не само што го направила својот план повеќе од јасен, туку исто така рече дека би било добро надворешна поддршка. но „навистина не ни треба таков вид на поддршка“, рече Гери Рајс.