Економиите во развој мора да се подготват за зголемување на каматните стапки во САД, предупредува Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Побрзи од очекуваните потези на Федералните резерви би можеле да ги разнишаат финансиските пазари и да предизвикаат одлив на капитал и девалвација на валутата во странство, се вели во блогот на Фондот.

ММФ очекува стабилниот раст во САД да продолжи, а инфлацијата најверојатно ќе забави подоцна во оваа година.

Глобалниот кредитор треба да ги објави новите глобални економски прогнози на 25-ти јануари, објави новинската агенција „Reuters“.

Постепеното заострување на монетарната политика на САД веројатно ќе има мало влијание врз пазарите во развој, при што надворешната побарувачка ќе го неутрализира влијанието на зголемените финансиски трошоци.

Сепак, високата инфлација на платите во САД, како и проблемите со снабдувањето, би можеле да ги зголемат цените повеќе од очекуваното и да ги поттикнат очекувањата за побрза инфлација. Ова би предизвикало побрзо зголемување на каматните стапки од Федералните резерви на САД.

„Економиите во развој треба да се подготват за потенцијални избувнувања на економски турбуленции“, се вели во соопштението на ММФ.

Претседателот на Банката на федерални резерви во Сент Луис, Џејмс Булард, оваа недела изјави дека ФЕД може да ги зголеми каматните стапки веќе во март, неколку месеци порано од очекуваното. Институцијата сега е во „добра позиција“ да преземе уште поагресивни чекори против инфлацијата доколку е потребно, додаде Булард.

„Побрзиот пораст на каматните стапки на ФЕД може да ги разниша финансиските пазари и да ги заостри финансиските услови ширум светот. Овие случувања би можеле да дојдат со забавување на побарувачката и трговијата во САД и може да доведат до одлив на капитал и девалвација на валутата на земјите во развој“, напишаа високи претставници на ММФ.

Експертите посочуваат дека пазарите во развој со висок јавен и приватен долг, девизни изложености и пониски салда на тековните сметки веќе пријавиле поголеми движења на нивните валути во однос на американскиот долар.

Според Фондот, пазарите во развој со повисоки инфлациски притисоци или послаби институции треба брзо да дејствуваат за да овозможат депрецијација на валутите и зголемување на референтните каматни стапки.

Тој, исто така, ги повика централните банки јасно и доследно да ги соопштат своите планови за заострување на политиката. Земјите со високи нивоа на долг деноминиран во странска валута треба да настојуваат да ги заштитат своите изложености колку што е можно повеќе.

Владите, исто така, би можеле да објават планови за зголемување на фискалните ресурси со постепено зголемување на даночните приходи, ревидирање на пензиите и субвенциите или други мерки, додаде ММФ.