Буенос Аирес (Ројтерс) – Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд во петокот го ратификуваше својот трет преглед на економскиот напредок на Аргентина, според големиот финансиски договор договорен минатата година, ослободувајќи околу 10,8 милијарди долари нов транша на средства.

ММФ изјави во соопштението дека одборот го одобри договорот со Аргентина постигнат минатиот месец, поттик за претседателот Маурисио Макри, додека тој се бори со обновената нестабилност на пазарот пред изборите во октомври.

Аргентина се согласи за склучениот договор со фондот од 56,3 милијарди долари минатата година, кога третата економија во Латинска Америка беше погодена од неконтролираната инфлација и падот на пезосот, кој ја изгуби половина од својата вредност во однос на американскиот долар.

Со договорот се гледа дека раководството на земјата се залага за построги монетарни политики и мерки на штедење за да го заузда долгот на јавниот сектор и да го намали високиот фискален дефицит.

Кристин Лагард, управен директор на ММФ, во соопштението истакна дека мерките “носат плод” и има знаци на заживување во економијата и покрај инфлацијата што “е тешко да се скрши”.

“Економската активност се забави во 2018 година, но има знаци дека рецесијата е на дното, а постепеното закрепнување се очекува да се одржи во наредните квартали”, рече таа.

Третиот извештај за ревизија, објавен подоцна, рече дека економијата на Аргентина, најверојатно, ќе се намали за 1,2 отсто оваа година, што е подобрување на претходната прогноза на ММФ за 1,7 отсто контракција. Таа предвидува инфлација во 2019 година од 30,5 отсто.

Таа додаде дека изборите во октомври беа “највидливиот краткорочен ризик”, велејќи дека тоа би можело да ја зголеми пазарната анксиозност и да доведе до поголеми одливи од нето девизни приливи и “обновени загрижености во врска со динамиката на долгот”.

Лагард додаде дека на владата им е потребна “континуирана претпазливост” во извршувањето на своите планови за трошење и зајакнување на приходите за да се исполни целта во 2019 година за постигнување примарна фискална рамнотежа.

Официјален претставник на Аргентинското Министерство за финансии, барајќи да не биде именуван, рече дека програмата се одвива како што се очекуваше и дека ставот во владата е дека заздравувањето веќе започнало. Официјалниот претставник додаде дека не се планира понатамошно поголемо намалување на трошоците.