Меѓународниот монетарен фонд ја ревидираше својата прогноза за глобален економски раст по втор пат во рок од три месеци, но во исто време предупреди на драматично зголемување на нееднаквоста меѓу развиените и земјите во развој, според Светскиот економски преглед на ММФ, објавен во вторникот, првиот ден од традиционалната пролетна сесија на ММФ и Светска банка.

Според новите проценки на ММФ, глобалната економија годинава ќе се зголеми за шест проценти. Проценката на Фондот во јануари беше дека глобалниот раст ќе биде 5,5 проценти, што исто така се чинеше добра вест со оглед на глобалниот пад од 3,3 проценти минатата година, што беше најлош економски резултат од Големата депресија, на почетокот на дваесеттиот век. Извештајот исто така проценува дека глобалната трговија, која опадна за 8,5 проценти во 2020 година, ќе порасне за 8,4 проценти во 2021 година и 6,5 проценти во 2022 година.

ММФ предвидува и дека цените на нафтата ќе пораснат за 41,7 проценти во 2021 година.

Во извештајот на Фондот се забележува дека штетата предизвикана од пандемијата ќе биде помала оваа и во наредните години, иако е јасно дека земјите со пониски примања и земјите во развој ќе бидат потешко погодени. Според експертите на Фондот, ова е една од разликите во споредба со 2009 година, кога најбогатите земји го почувствуваа најтешкиот економски удар.

Соединетите Држави планираат нешто поголем раст од претходно предвидениот, а се проценува дека и понатаму ќе биде водечка економија во светот. Се проценува дека американскиот БДП веќе ќе биде над нивото на пред-пандемијата оваа година. Ефектите од стимулативниот пакет на претседателот Бајден од 1,9 милијарди долари ќе придонесат најмногу. Да потсетиме, ММФ минатиот месец објави дека Кина веќе го достигна нивото што го имаше пред пандемијата во однос на економскиот раст.

Сепак, Фондот предупредува дека креаторите на фискална политика треба малку да ја намалат буџетската поддршка на нивните компании и граѓани, со цел да се избегнат „фискалните карпи“ (моментот кога е потребно да се намалат трошењата на државата и да се зголемат даноците заради одржливост на буџетот). Според проценката на Фондот, централните банки исто така треба да дадат прецизни соопштенија за идната монетарна политика, со цел да се намали ризикот од нарушувања на протокот на капитал.

Секако, приоритет на сите земји се расходите во иднина, според Фондот, треба да бидат инвестициите во здравствената заштита, со цел што побрзо да се победи пандемијата.

За 2022 година, Фондот предвидува глобален раст од 4,4 проценти, односно прогнозата е ревидирана од претходната проценка на растот од 4,2 проценти. На економиите на земјите во развој ќе им треба повеќе време и тие нема да ги достигнат тие нивоа до 2023 година. Сепак, светската економија ќе има околу три проценти помалку раст во 2024 година отколку што се очекуваше пред избувнувањето на пандемијата.

„Анализите укажуваат на сериозни предизвици поврзани со разликите во брзината на закрепнување, како во различни земји, така и во нив, што е потенцијал за трајна економска штета од кризата“, се вели во штотуку објавениот извештај на Фондот.

ММФ малку ја зголеми прогнозата за растот на еврозоната за 2021 година, на 4,4 проценти, со образложение дека Европа треба да ги почувствува придобивките од американскиот план за поттикнување на пандемијата. Прогнозата за економски раст за еврозоната е за 0,2 процентни поени повисока од прогнозата од јануари, додека американската економија, според новата прогноза, годинава ќе порасне за 6,5 проценти или 1,3 проценти повеќе од предвидуваните во јануари. Шпанската економија треба да порасне за истиот процент. Франција, која ги ревидираше своите проекции деновиве, може да ја заврши годината со економски раст од 5,8 проценти, според проценката на Фондот.

Британија, која го напушти единствениот европски пазар на почетокот на јануари, како и Соединетите држави, ќе го почувствува закрепнувањето побрзо благодарение на побрзата масовна вакцинација отколку во ЕУ. Британскиот БДП треба да се зголеми за 5,3 проценти оваа година, што е за 0,8 процентни поени повеќе отколку во јануари.

Сепак, за еврозоната и Велика Британија, економската активност ќе остане под нивото како што беше на крајот на 2019 година оваа година и ќе остане така до 2022 година, проценува ММФ.

Проценките за растот на БДП за земјите во развој се 6,7 проценти и 5 проценти, соодветно, за 2021 и 2022 година. Меѓу земјите во развој, проценката на ММФ покажува дека најголем раст во 2021 година се очекува во Индија и Кина, со 12,5, односно 8,4 проценти. Следат Турција со шест проценти, Мексико со пет проценти, Русија со 3,8 проценти, Бразил со 3,7 проценти, Јужна Африка со 3,1 процент, Саудиска Арабија со 2,9 проценти и Нигерија со 2,5 проценти, пренесува Biznis.rs.

Како што е најавено, фокусот на овогодинешниот пролетен состанок на ММФ ќе биде распределбата на фондовите од 650 милијарди долари на Фондот, познати како „специјални права за влечење“, кои имаат за цел да ја зајакнат глобалната ликвидност и да им помогнат на земјите во развој и со ниски примања во борбата против растечкиот долг здравствена криза предизвикана од пандемија.