Политиката за вакцинација ќе биде над сите други економски политики оваа година, можеби поважна од монетарната и фискална политика, со цел светот да закрепне од кризата со коронавирусите, рече Кристалина Георгиева, директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

„Вакцинацијата на сите луѓе е предуслов за доведување на светот до одржливо високо ниво на раст насекаде, а тоа сè уште не е имплементирано“, рече Георгиева на самитот „Глобален развој“ со седиште во Лондон, организиран од CNBC.

Таа додаде дека податоците за вакцинацијата во моментов го покажуваат расположението на двете страни, кое мора да се надмине.

Во врска со предлогот на ММФ од мај, да се инвестираат 50 милијарди долари за да се обезбеди побрзо воведување на вакцини против ковид-19, што според Фондот, на крајот може да генерира враќање на глобалната економија од 9 милијарди долари, Георгиева денес рече дека тој план е „најдоброто враќање на инвестициите во нашите животи“.

Фондот исто така апелираше најмалку 40 проценти од светската популација да бидат вакцинирани до крајот на годината, а најмалку 60 проценти до јуни 2022 година.

Во април, ММФ оцени дека крајот на кризата станува се повидлив и ги зголеми своите економски проекции на глобалниот раст, осврнувајќи се на забрзаната динамика на вакцинациите и тековните парични и фискални стимулации на владите. За оваа година тој предвиде раст на глобалниот БДП од 6 проценти, а за следната 4,4 проценти.

Овие прогнози, сепак во голема мера зависат од тоа како ќе се одвиваат кампањите за вакцинација, вклучително и во земјите со ниски примања.

Според извештајот на научното мрежно списание „Наш свет во податоците“, само околу 21 процент од светската популација примила барем една доза од вакцината „ковид“. Во САД 52 проценти од луѓето ја примиле првата доза, во Велика Британија 62 проценти, а во Европската унија 45 проценти.