Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, изјави дека ризиците за финансиската стабилност се зголемени и повика на континуирана претпазливост, иако акциите на напредните економии го намалија стресот на пазарот.

Шефицата на ММФ го повтори нејзиниот став дека 2023 година ќе биде уште една предизвикувачка година, со забавување на глобалниот раст на под 3 отсто поради лузните од пандемијата, војната во Украина и затегнувањето на монетарната политика.
Дури и со подобри изгледи за 2024 година, глобалниот раст ќе остане далеку под историскиот просек од 3,8 отсто, а вкупните изгледи остануваат слаби, рече таа на Форумот за развој на Кина.

ММФ, кој предвиде глобален раст од 2,9 отсто оваа година, треба да објави нови прогнози следниот месец.

Георгиева рече дека креаторите на политиките во напредните економии решително реагирале на ризиците за финансиската стабилност по колапсот на банката, но и покрај тоа е потребна претпазливост. Значи, ние продолжуваме внимателно да го следиме развојот на настаните и да ги проценуваме потенцијалните импликации за глобалната економска перспектива и глобалната финансиска стабилност, рече таа, додавајќи дека ММФ посветува големо внимание на најранливите земји, особено оние со ниски приходи и високи нивоа на долг.

Таа, исто така, предупреди дека гео-економската фрагментација може да го подели светот на ривалски економски блокови, што ќе резултира со „опасна поделба што ќе ги направи сите посиромашни и помалку безбедни“. Силното економско закрепнување на Кина, со раст на БДП проектиран на 5,2 отсто во 2023 година, дава одредена надеж за светската економија, при што Кина се очекува да сочинува околу една третина од глобалниот раст во 2023 година.

ММФ проценува дека секое зголемување од 1 процентен поен на растот на БДП во Кина резултира со 0,3 процентни поени зголемување на растот во другите азиски економии, рече Георгиева.

Таа ги повика креаторите на политиката во Кина да работат на зголемување на продуктивноста и ребалансирање на економијата подалеку од инвестиции и кон поодржлив раст предводен од потрошувачката, вклучително и преку пазарно ориентирани реформи за изедначување на теренот за игра помеѓу приватниот сектор и државните претпријатија. Ваквите реформи би можеле да го зголемат реалниот БДП за дури 2,5 отсто до 2027 година и за околу 18 отсто до 2037 година.