HSBC Exec at Money20/20: Blockchain, CBDCs Pose ‘Great Challenge’ to Interbank Settlement

Висок извршен директор од британската банка ХСБЦ изјави дека временски ефикасната дистрибуирана технологија на дилери (DLT) и дигиталните валути на централната банка (CBDC) претставуваат “голем предизвик” за постојните системи за бруто порамнување во реално време (RTGS), според Cointelegraph кој известува od конференцијата Money20 / 20.

Клучот за глобална иновација на ХСБЦ за управување со глобалната ликвидност и управување со готовина, Крег Ремзи, ги даде своите забелешки за време на панел за време на конференцијата Money20 / 20 во Лас Вегас, која беше посветена на “Дигиталните можности за прекугранични меѓубанкарски трансакции”.

На прашањето од модераторот Роберт Рурк, директор на финансиските услуги во “големата четворка”, фирмата за ревизија КПМГ – за кои технологии ХСБЦ моментално бара РГТС, Ремзи одговори прво, посочувајќи дека банката ги разгледуваше постојните механизми, кои се однесуваат на глобалните плаќања на SWIFT решение, “SWIFT GPI”:

“Сите поединечни промени што SWIFT го прават [беа] една од работите што ги разгледавме […] тие издадоа некои статистички податоци во мај 2018 година дека користејќи SWIFT GPI технологија, 43 отсто од тие трансакции биле решени за 30 минути, 90 проценти […] беа во под 24 часа. ”

Ремзи продолжи да каже дека “една од работите” што се гледа во работните групи во банката е дали корпорациите навистина имаат потреба од трансакција во реално време, или дали е доволно 30 минути. “Бидејќи ако е така, тогаш тоа сугерира дека всушност можеме да добиеме многу долг пат … само со користење на [постоечките] технологии”, рече тој.

Додека тој го разви својот аргумент, Ремзи потоа направил очигледен заклучок, велејќи дека со оглед на тоа што “технологијата што ја имаме низ [постоечките] RTGS системи треба да биде заменета”, идејата за централна банка да издаде дигитални валути и ги дистрибуира продуктивните “предизвици” ќе се одрази на референтната рамка [банки]. ”

Ремзи исто така истакна дека ова е “одлично време” да се искористат новите можности во “име на корпорации […] и во врска со регулаторите”, додавајќи:

“Тоа не треба да се случи во наредните шест-девет месеци […] и премногу е рано да се каже што ќе победи – станува збор за транзиција и дијалог кој ќе го создаде екосистемот […] за корпорациите да дозволат да го направат она што треба да го направат “.

На Money20 / 20 претходно оваа недела, експертите не се согласуваат дали DLT, како што е blockchain, ќе има бенефиции за системите за плаќање пошироко. CTO на Ripple, Дејвид Шварц, тврдеше дека од гледна точка на малопродажба “компаниите што можат да си обезбедат брз начин и ниски трошоци за плаќање [користејќи блокчејн] ќе го добијат бизнисот, а оние што не ќе мора да се прилагодат или да умрат, како во било која технолошка револуција “.

Исто така, во Money20 / 20, извршниот директор на Dash, Рајан Тејлор, истакна дека смета дека CBDC е “неизбежен”, но појасни дека тоа ќе биде за луѓе кои “ќе одлучат каква форма на пари сакаат да трошат и да користат како дел од нивниот живот”.

Ова лето, сонародникот на ХСБЦ, Централната банка на Англија, откри планови за обнова на својот RTGS систем за да може да се поврзе со приватниот бизнис и платформи со користење на DLT.

 

 

Извор : Cointelegraph