Извршниот потпретседател на Европската комисија за економија, Валдис Домбровскис е во посета на Хрватска, а во интервју за ХРТ го коментираше влезот на Хрватска во еврозоната, инфлацијата и националниот план за закрепнување и отпорност.

На прашањето како го толкува фактот што во исти малопродажни синџири истите производи во земји како Германија и Австрија се поевтини отколку во Хрватска, Домбровскис рече дека прво им честита на хрватската влада и народ за големиот успех за приклучување кон еврозоната и Шенген, пренесе Индекс хр.

„Што се однесува до поскапувањето, тоа навистина е нешто што треба внимателно да се следи. Треба да се каже дека хрватските власти помогнаа во спроведувањето на голем број мерки за справување со поскапувањето, вклучително и двојното известување за цените“, рече тој.

„Исто така, инспекцијата што ја воведоа хрватските власти, која може да изрекува казни за неоправдано зголемување на цените. Ако ја погледнете инфлацијата во еврозоната и во Хрватска, исто така треба да се каже дека таа горе-долу ги следи истите тенденции“, додаде потпретседател на ЕК.

„Инфлацијата во Хрватска е пониска од инфлацијата во земјите од Централна и Источна Европа кои веќе го воведоа еврото. Важно е да се разгледаат овие две работи одделно, повисока инфлација и во еврозоната и на глобално ниво“, рече тој.

Запрашан дали граѓаните треба да се плашат што ќе се случи со нивните постојни заеми и каматни стапки, Домбровскис рече дека Европската централна банка сега ја заострува монетарната политика, која вклучува зголемување на референтните каматни стапки, за да се бори против растечката инфлација и дека ова е стандардниот одговор. на монетарната политика.политики.

„Секако, тука ќе се вклучат и зголемување на трошоците за заемот, односно ратите од кредитот. Ратите од кредитот, доколку каматната стапка е фиксна, нема да се менуваат, а доколку се работи за променлива каматна стапка, тогаш ратата ќе се подигне како и референтна каматна стапка“, додаде тој.

Тој рече дека инфлацијата во изминатите години била ниска, а сега треба да се навикнеме на повисоки камати.