Американската банка Морган Стенли значително го зголеми лимитот за бонуси за своите вработени во Велика Британија. Претходно се дозна за истото зголемување на банките JPMorgan и Goldman Sachs.

Морган Стенли објави во соопштението дека ќе го замени претходниот лимит со „соодветно внатрешно ограничување на големината на бонусите“, без да даде дополнителни детали.
Велика Британија ги укина ограничувањата на бонусите за вработените во банката во октомври минатата година.

Тие беа воведени во 2014 година, по финансиската криза.
Тогаш властите на ЕУ, во кои во тоа време беше вклучена и ОК, одлучија да ја ограничат големината на бонусите. Тие не требаше да ја надминат основната плата повеќе од два пати.

Во мај Голдман Сакс објави дека бонусите за своите вработени сега можат да ја надминат основната плата за 25 пати.

Во јуни, JPMorgan објави и покачување – во неговиот случај, бонусите може да надминат 10 пати повеќе од основната плата. Според „Фајненшл тајмс“, други американски и британски банки кои работат во Велика Британија исто така планираат да го зголемат лимитот за бонуси. Конкретно, според публикацијата, Ситигруп веќе е во процес на добивање соодветно регулаторно одобрение.

Американската мултинационална инвестициска банка и компанија за финансиски услуги Морган Стенли е со седиште на Бродвеј 1585 во Мидтаун Менхетен, Њујорк. Со канцеларии во 41 земја и повеќе од 75.000 вработени, клиентите на фирмата вклучуваат корпорации, влади, институции и поединци. Морган Стенли се рангираше на 61-то место на листата на Fortune 500 од 2023 година на најголемите корпорации во Соединетите Држави според вкупниот приход и беше рангирана на 30-то место на Forbes Global 2000 таа година.

Сегашниот Morgan Stanley е резултат на спојувањето на оригиналниот Morgan Stanley со Dean Witter Discover & Co. во 1997 година. Дин Витер, претседател и извршен директор Филип Џ. Персел стана претседател и главен извршен директор на комбинираната Morgan Stanley Dean Witter Discover & Co. Новата фирма го промени своето име во „Морган Стенли“ во 2001 година. Главните области на активност на фирмата денес се институционални хартии од вредност, управување со богатството и управување со инвестиции. Банката се смета за системски важна од Одборот за финансиска стабилност.