Добивката на „Morgan Stanley“ во првиот квартал порасна, поттикната од закрепнувањето на инвестициското банкарство како резултат на откупот на акции, каде приходите се повеќе од двојно.

Банката во вторникот соопшти дека нето добивката се зголемила на 3,4 милијарди долари, или 2,02 долари по акција, во трите месеци до 31 март од 3 милијарди долари или 1,70 долари по акција една година порано.

„Како резултат на силниот раст на новите нето средства, компанијата достигна средства на клиентите од 7 трилиони долари во управувањето со богатството и инвестициите“, рече извршниот директор Тед Пик во соопштението.

Акциите на инвестициската банка пораснаа за 2,6% во претпазарното тргување. Тие изгубија речиси 7% од нивната вредност од почетокот на годината и имаат недоволно остварување на основниот „S&P 500“.

Активноста на инвестициските банки закрепна по сушата на двегодишниот договор бидејќи големите корпорации издадоа речиси рекордни нивоа на долг и пазарите на капитал станаа поактивни.

Приходите од инвестициското банкарство се зголемија за 16% во кварталот на годишна основа. Преземањето на инструменти со фиксен приход продолжи да бележи силно остварување втор последователен квартал, поддржано од повисоката емисија на хартии од вредност.

Додека приходите од советување се намалија за речиси 28% во првиот квартал, приходите од преземање капитал скокнаа за речиси 113% на 430 милиони долари.

Вкупните приходи на „Morgan Stanley“ се зголемија на 15,14 милијарди долари во првиот квартал од 14,5 милиони долари една година порано.

Вкупниот приход за поделбата, која вклучува инвестициско банкарство, акции и фиксен приход, изнесуваше 7 милијарди долари, од 6,8 милијарди долари една година порано. Приходите од тргување со фиксен приход паднаа за 4%, додека приходите од тргување со капитал се зголемија за 4%.

Приходите од управувањето со богатството се зголемија на 6,9 милијарди долари од 6,6 милијарди долари една година порано.

„Morgan Stanley“ го изгради својот бизнис за управување со богатството во моќен мотор кој генерира постабилна заработка и помага да се изедначат приходите од понестабилните бизниси како што се тргувањето и инвестициското банкарство.