Распространетото усвојување на дигиталната валута Либра може да ја ограничи контролата на еврото од страна на Европската централна банка (ЕЦБ) и да ја загрози заедничката европска валута, рече членот на Извршниот одбор на ЕЦБ, Ив Мерш.

Мерш истакна дека многу ќе зависи од тоа колку широко ќе се прифати либрата, проследена од американскиот гигант Фејсбук и нејзините партнери и од тоа дали еврото ќе биде во својот резервен кош.

Не само што дигиталната валута може да ја загрози контролата на ЕЦБ на еврото, туку може да влијае и на ликвидноста на банките во еврозоната и, следствено, трансферот на монетарната политика заложена во Франкфурт ако се намали побарувачката за заедничка европска валута и може лесно да се изгуби како и неговата сегашна меѓународна улога, цитираше француската новинска агенција АФП.

Со оглед на тоа што социјалната мрежа Фејсбук има две милијарди корисници ширум светот, интернет гигантот пд „Силиконската долина“ може да привлече огромен број корисници да ја користат либрата за онлајн купување, финансиски услуги и плаќања.

Искрено се надевам дека луѓето во Европа нема да бидат во искушение да вртат грб на безбедноста и стабилноста на воспоставените решенија за плаќање и канали и да одговорат негативно на повикот на Фејсбук, и на неговите лажни и предавнички ветувања“, рече Мерш директно.

Веќе во јули, министрите за финансии на Г7 од седумте најразвиени земји предупредуваа дека проектите како што се либра предизвикуваат сериозни регулаторни и системски проблеми, како и пошироки проблеми. Тие се согласија дека ваквите дигитални валути претставуваат ризик за стабилноста на меѓународниот монетарен систем и дека не е добро време за нивно спроведување.

Европската комисија, во меѓувреме, тестира дали либра ќе ја ограничи конкуренцијата и исто така е заинтересирана за тоа како ќе влијае пна азарот на интеграцијата на паричниците „Калибра“ во апликациите „Ватсап“ и „Фејсбук“ во сопственост на „Фејсбук“. Минатиот месец беше покрената претходна постапка, која често се претвора во формална истрага.

Новата дигитална валута, базирана на технологија на blockchain, се очекува да биде во употреба следната година, според плановите на нејзините дизајнери.

Заштедата, трансакциите и купувањето со неа треба да бидат лесни како пораките.

Libru има намера да основа конзорциум, кој ги вклучува покрај Фејсбук и компании како што се Mastercard, Visa, PayPal и Uber. Во меѓувреме, Фејсбук го поставува својот паричник за новата валута наречена Калибра.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк