Може ли со нафта да се тргува за неколку долари за барел? Според консултантската компанија Вуд Мекензи, тоа е сосема можно.

Цената на нафтата може да падне на цена од околу 10 долари за барел до 2050 година, ако светот успее да направи брз премин кон електрификација на пазарот на енергија и да ги исполни целите на Парискиот климатски договор, според консултантската компанија, цитирана од од CNBC.

Според извештајот на Вуд Мекензи, доколку светските лидери преземат мерки за ограничување на глобалното затоплување до 2 степени Целзиусови до 2050 година, цел поставена со Парискиот договор, побарувачката на нафта може да падне „значително“.

Според сценариото на консултантската компанија за засилена електрификација на пазарот на енергија, во 2050 година ситуацијата ќе достигне ниво на кое најзагадувачките јаглеводороди ќе бидат елиминирани од главната улога што ја играат во моментов.

Според ова сценарио, побарувачката на нафта може да падне за 70% до 2050 година. Вуд Мекензи предвидува дека побарувачката на нафта ќе започне да се намалува од 2023 година, со пад од околу 2 милиони барели дневно секоја година.

Извештајот сугерира дека цените на црното злато може да паднат во „терминален пад“, со меѓународната референтна оценка Брент да падне на 37 – 42 долари за барел до 2030 година. За споредба, фјучерсите на суровата нафта Брент во моментов се тргуваат по цена од околу 66 долари на лондонската берза.

Цените на нафтата ќе паднат на 28 – 32 долари до 2040 година, пред да достигнат опсег од 10 до 18 долари во 2050 година, според консултантската компанија.

„Самозадоволството“ на големите нафтени компании

Скоро 200 земји низ целиот свет го ратификуваа Парискиот договор во 2015 година. Целта е да се ограничи зголемувањето на глобалната температура на помалку од 2 степени Целзиусови во споредба со прединдустриските нивоа и да се осигура дека температурите нема да растат понатаму под 1,5 степени Целзиусови.

Ова останува клучен фокус во пресрет на 26-та конференција на ООН за климатски промени (COP26), која е закажана за крајот на 2021 година. Сепак, некои научници сметаат дека постигнувањето на овие цели е невозможно.

Неодамнешната анализа на ООН покажува дека ветувањата дадени од нациите за намалување на стакленичките гасови не се доволни за да се избегнат разорните ефекти од климатските промени.

Ен-Луиз Хитл, потпретседателка во Вуд Мекензи, забележува дека нивниот извештај е можно сценарио, а не прогноза заснована на реалноста. „Сепак, нафтената и гасната индустрија не можат да си дозволат да бидат задоволни“, рече Хитл. „Ризиците поврзани со стабилната политика за климатски промени и технологиите што брзо се менуваат се премногу големи“, предупреди таа.