Додека протекуваат вести за можно лансирање на дигиталната валута на Фејсбук, Libra во 2021 година, висок претставник на Европската централна банка предупредува: „Она што е во прашање не е ништо помалку од иднината на парите“.

Криптовата валута на Фејсбук, Libra е подготвена за лансирање уште во јануари, објави во петокот Фајненшл тајмс, повикувајќи се на три неидентификувани лица вклучени во проектот.

Здружението Libra со седиште во Женева, кое ќе издава и управува со валутата, планира да лансира дигитална валута поддржана од доларот, значително намалување од неодамнешната ревизија на серија стабилни валути поддржани од индивидуални традиционални валути, како и знак заснован на стабилни монети поврзани со валута. .

Веста ги вознемири централните банки, кои во моментов имаат најмалку две години да создадат свои дигитални алтернативи.

Членот на одборот на ЕЦБ, Фабио Панета, говорејќи на конференцијата за иднината на трансакциите за плаќање свикана од Бундесбанк, тврди дека претстојната револуција во плаќањето „бара да бидеме подготвени повторно да најдеме суверени пари“.

Директно обраќајќи се на стратегијата за стабилен Bitcoin на Фејсбук, Панета предупредува: „Корисниците на стабилни валути веројатно имаат поголем кредитен, пазарен и ликвиден ризик, а самите стабилни пари се подложни на стагнација, што може да има системски импликации“.

Тој вели дека ризиците можат да бидат ублажени ако издавачот на валутата може да ги инвестира своите резервни средства во форма на безризични депозити кај централната банка, бидејќи тоа би ги елиминирало инвестициските ризици кои на крајот паѓаат на рамениците на сопствениците.

– Сепак, ова не би било прифатливо, бидејќи би било еднакво на оставање на парите на централната банка на надворешни извори, вели Панета. – Тоа би можело да го загрози монетарниот суверенитет ако, како резултат, приватните пари – во голема мера ги раселува државните пари како платежно средство Парите потоа ќе бидат намалени на „клупско добро“ што се нуди во замена за плаќање хонорар или членство во платформата. ”

ЕЦБ собира поддршка за создавање на дигиталното евро, со неколку експерименти во тек на пазарите на ЕУ и низ целиот свет.

Во Европа, ЕЦБ и националните централни банки започнаа прелиминарни експерименти преку четири работни процеси.

„Прво ќе ја тестираме компатибилноста помеѓу дигиталното евро и постојните услуги за порамнување на централната банка (како што се ТИПС)“, рече Панета. „Второ, ќе ја истражиме меѓусебната поврзаност помеѓу децентрализираните технологии, како што се дистрибуирани книги и централизирани системи. Трето, ќе истражиме употреба на блокчејн наменети за електронско плаќање преку идентитет. И четврто, ќе ги процениме функционалностите на хардверските уреди што можат да овозможат офлајн трансакции, гарантирајќи ја приватноста. ”

Говорејќи на истата конференција, германскиот министер за финансии Олаф Шолц ја повика централната банкарска заедница да го забрза темпото.

– За дигиталното евро, мислам дека треба да работиме многу напорно. Тоа е место што треба да го чекаме и да го видиме, забележува Шолц. (Мораме) во секое време да одлучиме дека треба да сториме нешто со дигиталното евро.

– Она што е во прашање не е ништо помалку од иднината на парите, заклучува Панета. – Бидејќи приватните пари стануваат дигитални, суверените пари исто така треба да се обноват. Ова бара парите на централната банка да останат достапни во сите околности – во форма на готовина, се разбира, но потенцијално и како дигитално евро.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк