Владимир Потанин, тајкун близок до Путин, веќе е најбогатиот човек во Русија

Во мај 2020 година, неговата компанија предизвика една од најтешките еколошки катастрофи на Арктикот, а само неколку месеци подоцна, Владимир Потанин стана најбогатиот човек во Русија. Богатството на газдата на „Норилск никел“ изнесува повеќе од 24 милијарди евра. Според списанието Форбс, главниот акционер во рударскиот гигант Норилск никел (Норилски никел), во меѓувреме, Владимир Потанин е најбогатиот Русин на сите времиња: неговото богатство е повеќе од 30 милијарди долари. Според информациите во руските медиуми, никој друг Русин никогаш немал поголемо богатство. Потанин поседува 35% од Норилск никел.

Отровно производство
Руската компанија е најголемиот производител на паладиум во светот и еден од најголемите производители на никел, кој е широко користен во производството на електрични автомобили. Цената на берзата на компанијата значително се зголеми во последните месеци.

Од кога Потанин стана шеф на компанијата, таа често се наведува како главен загадувач на животната средина. Норилск никел испушта толку многу токсини во атмосферата, што загриженоста во меѓувреме се смета за најголем загадувач на воздухот во светот, а градот Норилск е најзагадениот град во Русија, според n-tv.

Во оваа пригода, агенцијата Франс Прес потсетува дека во мај минатата година од резервоарот на подружница на компанијата во регионот Норилск протекоа 21.000 тони дизел гориво, што загади големи области на овој дел од Арктикот. Судот во Краснојарск во февруари годинава го осуди Норилск Никел да плати отштета од 1,6 милијарди евра.

Еколозите велат дека тоа било најтешката еколошка катастрофа што некогаш го погодила Арктикот. Дури и пред тоа, Норилск Никел се чинеше дека со години истураше високо токсични отпадни води во тундрата. Доротеа Верман, експерт во Институтот за развојна политика (ДИЕ), во тоа време рече: „Во шумата, се среќава со огромни смрдливи барички, што покажува дека ваквото загадување не е прв пат“.

Топли односи со Кремлин
Во последните месеци Норилск никел објави затворање на две од своите топилници во регионот Мурманск. И овие денови, компанијата на Потанин објави дека до крајот на 2021 година планира да ги намали емисиите на сулфур диоксид во Мурманск за 85%. Норилск Никел тврди дека „научиле важна лекција“ од арктичката катастрофа и дека „целосно ја преиспитале стратегијата за управување со еколошки ризик“.

Владимир Потанин е близок со претседателот Путин, но неговите добри односи со Кремлин датираат многу порано, уште од времето на Борис Елцин. За две години, Потанин беше дури руски вицепремиер, одговорен за финансиските и економските политики на земјата.