Израел Енглендер од фондот Millennium Management минатата година заработи 3,8 милијарди долари, што му донесе највисока заработка од сите хеџ фондови во светот во 2020 година, според Ројтерс.

Неговата заработка е двојно поголема од 1,5 милијарди долари што ги заработи во 2019 година и заработи 2 милијарди долари повеќе од лидерите на списокот на богати менаџери на фондови во претходната година – Крис Хон и Џим Симонс. Во исто време, фондот со кој управува обезбеди 26% профит за своите инвеститори.

Најдобрите 10 менаџери на хеџ фондови ширум светот заработија вкупно 20,1 милијарди долари во 2020 година, што претставува зголемување од 50,2% од 13,4 милијарди долари во 2019 година и беше факт наспроти позадината на нестабилните пазари поради пандемијата на коронавирусот.

Хеџ фондовите остварија просечен принос од 11,7% во 2020 година, и покрај огромната продажба на светските берзи минатиот март и покрај големите економски падови по појавата на новиот коронавирус, според истражувањето на Hedge Fund Research.

Сепак, просечниот принос на 10-те најголеми хеџ фондови достигна 43% во 2020 година, каде хеџ фондот Coatue доби 65%, Renaissance Technologies 76% и Tiger Global Management 48%, според Institutional Investor.

Сите 10 најдобри менаџери на хеџ фондови остварија добивки од над 1 милијарда долари во 2020 година, во споредба со осум милијарди долари во 2019 година.

Џејмс Симон од Renaissance Technologies заработи 2,6 милијарди долари минатата година, додека Чејз Колман од Tiger Global Management заработи 2,5 милијарди долари, а Кен Грифин од Citadel 1,8 милијарди долари.

Бил Акман од Pershing Square се наоѓа на последното место во првите 10 на хеџ фондовите со заработка од „едвај“ 1,4 милијарди долари, откако не беше вклучен на ова рангирање во 2019 година.