Цените во Германија растат како што никогаш не пораснале во последните три децении.

Греењето, бензинот и храната се значително поскапи, а сето тоа е поврзано со зголемените цени на енергијата и повисоката побарувачка, што се случува паралелно со олеснувањето на пандемијата.

Во септември, цените во Германија пораснаа за дури 4,1 проценти во споредба со истиот месец минатата година, и ова е првпат инфлацијата, така забележана, да надмине четири проценти од 1993 година, објави Федералното биро за статистика.

Ветрот во грб на силната инфлација дава скокот на цените на енергијата, но тоа не е единствената причина бидејќи економските експерти посочуваат дека зголемувањето на цените придонесе и зголемувањето на данокот на додадена вредност (ДДВ) за некои производи, глобалната стагнација на стоката испораки и метеж во светските пристаништа.

Потрошувачите во Германија ќе треба да ги стават рацете длабоко во џебот за да ги загреат становите оваа зима.

Една четвртина од германските домаќинства се греат на нафта, што ќе биде дури 76,5 проценти поскапо отколку пред една година.

Ситуацијата со нафтата не беше нормална ниту минатата година – цената на барел сурова нафта беше речиси на најниско ниво на сите времиња поради пандемијата и екстремно намалената побарувачка.

Греењето на гас, кое го користат половина од домаќинствата во Германија, во септември беше поскапо за 5,7 проценти, но не е исклучено тоа да биде уште поскапо бидејќи цената на таа енергија дивее на слободниот пазар.

Од оваа календарска година, се воведе данок за емисија на јаглерод диоксид од 25 евра по тон од тој штетен гас, и тоа секако влијае на пазарот со нафта и нафтени деривати и се прелева во цената.

Според евиденцијата на Автомобилската асоцијација АДАК, цените на горивата на бензинските пумпи „флертуваат со историски рекорд“.

Последното неделно намалување на АДАК, објавено во вторникот, 12 октомври, покажа дека дизелот чини просечно 1,526 евра за литар, а супер Е10 дури 1,647 евра за литар, и не се гледа крај на овие поскапувања.

Според Федералното биро за статистика, Германците имале и рекордни цени на храната во септември, што забележа просечно зголемување од 4,9 проценти во споредба со септември 2020 година.

Цените на зеленчукот најмногу пораснаа, 9,2 отсто, маслата за јадење 6,4 отсто, млечните производи и јајцата 5,5 отсто, а месото и месните производи четири отсто.