Binance, најголемата размена на крипто-валути во светот според обемот на трансакции, е под истрага на американските власти за перење пари, пишува Блумберг.

Експертите специјализирани за данок и перење пари ја испитуваат најголемата размена на криптовалути во светот, се вели во извештајот.

Binance работи со широко распространета трговија со криптовалути, вклучувајќи деривати, кои во основа се забранети на американскиот пазар. До неодамна, Binance очекуваше дека притисокот на регулаторот нема да се однесува на нив. Поранешниот банкарски регулатор Брајан Брукс, беше назначен за претседател на бордот на подружницата на Binance во САД минатиот месец.

Седиштето на Binance е на Кајманските острови, пренесува Seebiz.eu.

„Ние ги сфаќаме нашите законски обврски многу сериозно и работиме со регулаторите и агенциите за спроведување на законот“, изјави портпаролката на Binance.

„Напорно работевме за да изградиме робусна програма за усогласеност, која вклучува принципи и средства за перење пари што ги користат финансиските институции за откривање и решавање на сомнителна активност.

Таа одби да коментира понатаму за пријавената истрага.

Истрагата за Binance е уште еден удар врз крипто сцената на денот кога беше избришана пазарната капитализација од 365 милијарди долари на пазарот на крипто. И сè започна со твитовите на Елон Маск.