Кинеската влада и кинеската централна банка ја објавија најголемата програма за поддршка на најпроблематичниот пазар во кинеската економија – пазарот на недвижности. Директните и индиректните инјекции во неликвидни станови, вклучително и во четирите најголеми градови во Кина, се очекува да изнесуваат вкупно десетици милијарди долари, вклучително и купување на социјални станови и намалување на барањата за хипотека. Очекуваниот директен резултат е запирање на падот на цените, а индиректен резултат е поддршка на растот на БДП на втората по големина економија во светот.

Во петокот кинеските власти открија барем дел од новата програма за поддршка на кинескиот пазар на станови. Главните одлуки за поддршка на пазарот очигледно беа донесени на состанокот на Политбирото на Централниот комитет на КЗК на 30 април, чии резултати сè уште не се објавени. Минатиот петок, кинескиот вицепремиер Хе Лифенг, во интервју за кинеските државни медиуми по затворената конференција со клучните играчи на кинескиот пазар на станови, најави „историски“ и „револуционерни“ одлуки за поддршка на овој пазар.

Веднаш потоа соопшти Народната банка на Кина промени во регулирањето на одредени операции на пазарите на станбени недвижности, вклучувајќи ги и условите за поддршка на хипотекарните програми на водечките кинески државни банки.

Сега е невозможно повеќе или помалку прецизно да се процени обемот на новите владини инвестиции во континуираниот раст на пазарот на станбен имот во Кина (растот на продажбата во април изнесуваше 2,09% на годишно ниво), но она што е познато сугерира дека Хе Лифенг не бил Не претерува многу во неговите проценки. Така, Централната банка на Кина ќе додели 42 милијарди долари за програма за поддршка на заемите од кинеските државни банки на локалните власти за купување станбен имот од развивачите на социјални станови. Ова не е најголемиот дел од програмата за неколку години (ваквото купување на недвижен имот од страна на државата се чини дека е последно средство), а вкупниот износ на директни и индиректни инјекции на пазарите како целина ќе изнесува неколку трилиони јуани, т.е. десетици милијарди долари.

Засега е познато дека

стандардната такса за потекло за станбени хипотеки низ Кина е намалена

од 20% на 15% (прв дом, втор хипотекарен лимит намален на 25%), има намалување од 0,25 процентни поени на 2,35% и 2,85% на каматните стапки за долгорочни (според стандардите на Централната банка на Кина – од пет години ) и краткорочни хипотекарни заеми за физички лица. Не беа објавени мерки за поддршка на самите развојни компании и нивните сродни пазари. Во саботата се дозна дека голем број ограничувања на пазарите на недвижности во најголемите градови во Кина се укинати.

Она што се случува речиси неизбежно ќе предизвика пораст на продажбата на домови во Кина, која според Кинеското биро за статистика (во истиот петок) паднала за 9,8% на годишно ниво во периодот јануари-април 2024 година. Некои аналитичари зборуваат за претстојниот „крај на кризата на кинескиот пазар на станови“.

Сепак, официјалните оценки за тоа што се случува се многу внимателни.

Тој Лајфнг зборуваше за „значајните проблеми“ на пазарот за кои се разговараше во Централниот комитет на КЗК. И наведената цел на програмата вклучува елиминирање на вишокот на понуда над побарувачката – според аналитичарите на CEIC проценети на рекордни 25 месеци идна продажба и стабилизација на цените. Поточно, запирање на нивниот пад: од крајот на 2023 година, цените на станбените недвижности во Пекинг се намалија за 10-30%, продажбата на најголемите програмери, исто така, за десетици проценти, вклучително и веројатно во врска со очекуваните државни инјекции.

Аналитичарите на ХСБЦ ја поврзаа програмата за недвижнини со најавената кинеска програма за раст на владините заеми, која исто така започна во петокот. Во 2024 година ќе бидат издадени 138 милијарди долари 30-годишен државен долг.

Значи, зборуваме за антикризни акции, а не за стимулирање понатамошен раст.

Сепак, врз основа на очекуваната скала на она што се случува, програмата треба да ги поддржи опаѓачките стапки на раст на БДП на Кина. Пазарот на недвижности на врвот на бумот во 2020 и 2023 година имаше повеќе од една четвртина од придонесот за овој раст. Сепак, главната задача на владините инвестиции е да спречи остар пад на пазарот преку стимулирање на неговиот опаѓачки раст за една или две години. Бројот на нови проекти во оваа област во Кина се намалува повеќе од две години по ред, а во првиот квартал од 2024 година беше намален за 25% на годишно ниво.