Банките ширум светот годинава укинаа повеќе од 60.000 работни места, што ја прави една од најлошите за секторот од финансиската криза и збриша голем дел од работните места создадени по завршувањето на пандемијата на Ковид-19, пишува „Фајненшл тајмс“.

Во втора година на големи падови, надоместоци за склучување зделки и недостиг на иницијални јавни понуди, инвестициските банки се свртеа кон заштита на профитните маржи со намалување на бројот на вработени.

Во исто време, преземањето на Credit Suisse од страна на UBS резултираше со најмалку 13.000 отпуштања, а во следната година се очекуваат нови кругови на отпуштања, пренесува poslovni.hr.

– Нема стабилност, нема инвестиции, нема раст во повеќето банки – и веројатно ќе има повеќе отпуштања. Во моментов им се испраќаат многу убави подароци на газдите, вели Ли Такер, сопственик на Силвермин Партнерс.

Дваесет најголеми банки во светот укинаа најмалку 61.905 работни места во 2023 година, според пресметките на Фајненшл Тајмс. Сепак, бројката е многу пати помала од 140.000 работни места што истите кредитори ги укинаа за време на глобалната финансиска криза во 2007 и 2008 година.

Пресметувајќи ги укинувањата на работни места, „Фајненшл тајмс“ ги користел најавите на компаниите и сопствените извештаи за да ги собере податоците и не вклучи помали банки или помали намалувања на персоналот, така што конечните загуби на работни места во финансискиот сектор ќе бидат поголеми.

Претходните години на големи загуби на работни места во банките, како што се 2015 и 2019 година, беа под влијание на големите отпуштања на европските кредитори, кои се занимаваа со симболично ниски каматни стапки.

Најмалку половина од намалувањата годинава дојдоа од заемодавците од Вол Стрит, чии инвестициско банкарски бизниси се мачеа со брзината на пораст на каматните стапки во САД и Европа.

Во многу случаи, заемодавците се враќаат на нивоата на вработувања по пандемијата, кога намалената побарувачка за работа на спојувања и припојувања предизвика „војна за таленти“ меѓу инвестициските банки.

Најголемите индивидуални кратења се случија во швајцарската УБС, кога оваа банка почна да го интегрира својот поранешен ривал. Само неколку часа по спасувањето на Креди Свис во март, почнаа предвидувањата дека најзначајното банкарско спојување од финансиската криза ќе резултира со елиминација на десетици илјади работни места.

Креди Свис веќе планираше да отпушти 9.000 вработени, но се очекуваше UBS да оди чекор понатаму со елиминирање на двојните позиции и затворање на голем дел од инвестициската банка на својот поранешен ривал.

Разредување на работната сила

Во ноември, UBS објави дека веќе укинал 13.000 работни места во групацијата, која во тоа време имала 116.000 вработени. Втората најголема компанија во 2023 година беше Велс Варго (Wells Fargo), која пред кусо време откри дека ја намалила својата глобална работна сила за 12.000 – на 230.000.

Банката соопшти дека само во третиот квартал потрошила 186 милиони долари за отпремнини, а отпуштени се 7.000 работници. Извршниот директор Чарли Шарф објави дека банката издвоила дури една милијарда долари за дополнителни трошоци за отпремнини, што укажува на тоа дека десетици илјади работни места се загрозени.

Другите големи заемодавачи од Волстрит ги продолжија своите годишни програми за намалување на работната сила откако прескокнаа неколку години од почетокот на пандемијата.

Ситигруп укина 5.000 работни места, Морган Стенли 4.800, Банката на Америка 4.000, Голдман Сакс 3.200 и ЈП Морган Чејс 1.000. Заедно, големите банки на Волстрит отпуштија најмалку 30.000 вработени во 2023 година.