Кога ќе ги слушнете зборовите Гибралтар, кои зборови ви паѓаат на ум? За многу читатели два збора: Даночен рај.

Со население од 33.000 луѓе, Гибралтар, британска прекуморска територија сместена на јужниот брег на Шпанија, е познат како еден од водечките даночни раеви во светот. Според Taxhavens.biz, сајт сличен на Википедија за информации поврзани со даноците, „Гибралтар е исто така познат по тоа што обезбедува оф-шор услуги како што се основање на оф-шор компании, офшор банкарство, осигурување и управување со инвестициски фондови меѓу другите услуги. Економијата на Гибралтар во голема мера зависи од неговиот офшор финансиски сектор“.

Сепак, работите се чини дека се менуваат, и тоа брзо.

Минатата година, откако постигна договор со Обединетото Кралство за даночна соработка, Шпанија го отстрани Гибралтар од својата листа на даночни оази. Се чини дека владата на Гибралтар прави се што е во нејзина моќ за да ја рехабилитира прилично замрачената репутација на земјата.

Тогаш, зошто Гибралтар е на пат да стане истакнат центар за криптовалути во Европа?

Во последната недела од декември, како што објави „Гардијан“, владата наскоро ќе дозволи со конвенционалните обврзници „да се тргуваат заедно со главните криптовалути како што се биткоинот и догекоинот“. Да, догекоин, првата „мем-монета“ во светот, нешто што, да ги цитирам неговите креатори, требаше да биде „шега“. Сепак, врската помеѓу крипто и перењето пари не е шега. Бидејќи криптовалутите нудат голема доза на анонимност, тие станаа синоним за перење пари. Денес, со сличните на биткоинот и неговите 10.000 браќа, никогаш не било полесно да се испраќаат нелегални средства насекаде во светот.

Така, Гибралтар, место познато (или некогаш познато) по тоа што им нуди дом на даночните затајувачи, наскоро може да им понуди дом на крипто-упатените перачи на пари. Дали е ова точна претпоставка или груба прегенерализација?

Керол Гофорт, водечки експерт за регулирање на крипто средствата, се чини дека го поддржува потегот на Гибралтар.

„Мислам дека реториката за „крипто е за криминалци“ е претерано надуена“, изјави таа за медиумите.

На крајот на краиштата, додаде таа, „релативно мал процент од крипто трансакциите се поврзани со каква било криминална активност.

Алберт Исола, министер за дигитални, финансиски услуги и јавни комунални услуги на Гибралтар, изјави дека Гибралтар можеби бил „даночен рај пред 20 години“, меѓутоа, во годините потоа, „територијата сега ја реновира својата даночна политика и споделување информации“.

Воведувањето на крипто-регулација, „има сличен ефект: искоренување на лошите актери и обезбедување гаранција за инвеститорите“, вели Исола.

За лошите актери, Исола имаше неколку лоши вести: „Ако сакавте да правите непослушни работи во крипто, немаше да бидете во Гибралтар, бидејќи фирмите се лиценцирани и регулирани, а ги нема никаде на друго место во светот“.

Меѓутоа, само затоа што фирмата е лиценцирана и регулирана, криминалците сè уште можат да перат пари. „Се разбира“, рече Гофорт, „нема гаранции во светот, но тргувањето во Гибралтар е регулирано и предмет на надзор“.

Како тоа ќе влијае врз способноста на криминалците, да речеме, да заработат за живот? Гофорт одговори: „Криминалците имаат поголема веројатност да видат трансакции кои не одат преку посредници кои се обврзани да собираат информации за идентификација, да одржуваат евиденција и да споделуваат извештаи. Фактот дека Гибралтар нуди регулирана средина ќе им отежне на криминалците да користат крипто наместо да го олеснат традиционалното перење пари или финансирањето на незаконски активности“. Според нејзиното мислење, „Изола е точна“, непослушните луѓе треба да бараат на друго место.