По откривањето дека функционерите на Федералните резерви тргувале со финансиски средства додека ФЕД правеше извонредни напори да ја „стимулира“ економијата, претседателот на Федералните резерви Џером Пауел нареди ревизија на етичките правила на ФЕД.

Иако овие активности изгледаат проблематично, тие се бледи во споредба со најголемиот скандал на ФЕД – осиромашување на обичните Американци, збогатување на елитите и олеснување на државниот долг и дефицит.

Депресијата предизвикана од коронавирусот, иако беше навистина предизвикана од таканаречените дејствија за јавно здравје што владата ги презеде како одговор, беше официјалната причина за зголеменото купување средства на ФЕД минатата година. Меѓутоа, ФЕД всушност започна да ги засилува своите активности за правење пари во септември 2019 година, кога почна да фрла милијарди дневно на пазарите на репо, кои банките ги користат за краткорочно кредитирање, за да ги одржат каматните стапки на пазарот на репо.

Коронавирусот беше само погоден изговор за ФЕД да направи повеќе од она што веќе го правеше. Сега ФЕД го користи ограниченото повторно отворање како жртвено јагне за да ги зголеми цените. Се разбира, секој што ја разбира економијата разбира дека зголемувањето на цените е симптом, а не причина за инфлација. Инфлацијата е самиот чин на заработка на ФЕД.

Зголемувањето на цените што го намалуваат просечниот животен стандард на Американците не се единствениот резултат на манипулацијата со пари на ФЕД. Манипулацијата ги искривува економските сигнали, давајќи резултати, вклучувајќи експлозии, меурчиња и засилувања.

Инфлацијата отсекогаш била во корист на добро поврзаните елити кои примаат новоформирани пари од ФЕД пред новите пари да предизвикаат распространето зголемување на цените. Вистинскиот мотив за политиката на ФЕД го откри поранешниот функционер на ФЕД, Ендру Хузар во 2013 година. Хузар, пишувајќи за Волстрит Журнал, потврди дека квантитативното олеснување ги одржува цените на акциите високи, наместо да им помага на Американците да се изборат со последиците од кризата во 2008 година.

Други корисници на ФЕД се политичари со големи трошоци. Купувањето на должнички инструменти на Федералните резерви ги одржува трошоците за сервисирање на долгот на федералната влада. Ова е причината зошто и покрај неодамнешниот предлог на претседателот Пауел дека ФЕД наскоро ќе започне да го „намалува“ купувањето на државни акции, малку е веројатно дека ФЕД значително ќе го намали купувањето акции или ќе овозможи значително зголемување на каматните стапки.

Исто така, Пауел веројатно нема да ги вознемири претседателот Бајден и конгресните сојузници на Бајден, се додека прогресивците го повикуваат Бајден да не го назначи повторно Пауел. Прогресивците сакаат да го заменат Пауел со некој посветен во борбата против климатските промени и системскиот расизам, две бабароги кои рутински се извлечени како изговор за огромно зголемување на владините трошоци и моќ.

Друг голем скандал во врска со ФЕД е одбивањето на Конгресот да го усвои законот за ревизија на ФЕД и да им овозможи на американскиот народ да ја дознае вистината за работењето на ФЕД. Ревизијата на ФЕД и дава налог на Државната канцеларија за отчетност (ГАО) да изврши ревизија на работењето на ФЕД со странски влади и централни банки, рамковни операции на дисконтирани федерални резерви, резерви на банките -членки, заеми за хартии од вредност, депозитни камати и трансакции на отворен пазар. Ревизијата на ФЕД конечно ќе ја открие вистината за бизнисот на ФЕД.

Ограничената ревизија одобрена со законот Дод-Франк откри дека помеѓу 2007 и 2010 година, Федералните резерви предале повеќе од 16 трилиони долари на странски централни банки и политички влијателни приватни компании. Замислете што ќе открие целосната ревизија. Време е да се стави крај на скандалот со дозволување на тајна централна банка да има толку многу моќ над економијата и нашата слобода. Време е да се ревидира и да се стави крај на ФЕД.