Кога светските милијардери и милионери бараат даночни раеви за да го заштитат богатството од нивните домашни влади, кому се обраќаат?

Ако ставите пари на сметки во странска банка за да заштедите на данок, постојат два главни критериума што ги барате: тајност и достапност. Врз основа на поп-културата и извештаите во медиумите, сите замислуваме тајна банка во Швајцарија или мала островска земја на Карибите.

Иако во ова има вистина, реалноста е дека најголемите даночни раеви во светот се распространети низ целиот свет. Некои од нив се мали држави, како што се очекуваше, но други се големи економски сили.

Еве ги првите 20 даночни раеви во светот, рангирани од англиската невладина организација Мрежа за даночна правда според индексот на финансиска тајна во 2020 година (СПИ).

На прв поглед, топ 20 даночни раеви се шират низ целиот свет. Нешто помалку од половина од пописот е во Европа, но остатокот е распространет низ Америка и Азија.

А, јурисдикциите се спротивни на многу начини. Тие вклучуваат финансиски овластувања како што се Соединетите Држави, Јапонија и Велика Британија, како и помалите држави и територии како Кајманските Острови, Хонг Конг и Луксембург.

Но, една од изненадувачките работи што ја имаат заедничко многу од нив е нивната врска со Англија. Покрај Обединетото Кралство, четири од најдобрите 20 даночни раеви – Кајманските Острови, Британските Девствени Острови, Бејливик Гернзи и Џерси – се британски прекуокеански територии или зависности од круната.

Треба да се напомене дека најдобро рангираните јурисдикции според класификацијата на тајноста беа всушност Малдивите, Ангола и Алжир, но претставуваат помалку од 0,1% од вкупните офшор финансиски услуги во светот.