Најголемите европски банки минатата година за прв пат надминаа добивка од 100 милијарди евра, откако зголемувањето на каматните стапки овозможи рекордна заработка на повеќето од нив, објави Блумберг.

Нето приходот на 20-те најголеми банки во континентална Европа, кои ги претставија своите резултати, се зголеми на 103 милијарди евра од 78 милијарди евра една година порано.

Американските медиуми објавија дека три четвртини од групацијата оствариле најголема добивка во својата историја, а зголемувањето на профитабилноста им овозможило на банките да го зголемат износот на пари што им го враќаат на инвеститорите и да ги зајакнат своите акции.

Иако огромниот скок на профитот ќе биде тешко да се повтори бидејќи бранот високи стапки стивнува, многу банки се оптимисти дека зголемениот приход од провизии ќе им овозможи да продолжи да расте профитот.