Най-големите руски петролни компании изживяват най-добрия си период в историята

Руските нафтени и гасни компании се соочуваат со нивниот најдобар период додека известуваат рекордно производство и највисоки цени во историјата во локална валута, објави Блумберг.

Индексот што ја покрива индустријата овој месец достигна највисоко ниво во историјата на рубљата и од јуни 2014 година бележи невиден степен на раст изразен долари. Руските производители на сурова нафта како валута на цените на нафтата се деноминира во долари, дополнително поддржано од слабеењето на рубљата. Ова и помага на индустријата да постигне рекорден приход и да ги намали долговите.

Но, хоризонтот не е така безгрижен. Постои ризик САД да ги заостри санкциите против Русија во врска со хемискиот напад на Велика Британија оваа година и тековните наводи за мешање на изборите во САД.

“Сите инвеститори се прашуваат – ок, руските компании изгледаат попривлечни во моментов, но што ќе се случи во наредните шест или 12 месеци?”, – вели Александар Димитров, раководител на Emerging Europe EQ Funds во Erste Sparinvest Kap Mbh. “Сите очекуваат ноември, кога имаме избори во Конгресот на САД и новите санкции против Русија”, додава тој.

Договорот меѓу Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и партнерите во јуни за ублажување на ограничувањата на продукцијата дозволија на руските нафтени компании да се вратат кон раст на производството. Тие го прават тоа толку активно што оваа индустрија достигна нов постсоветски рекорд овој месец.

Руските производители се привлечна долгорочна инвестиција, бидејќи имаат едни од најниските трошоци за екстракција на глобален план, фокусирани се на долгорочни локални проекти и нудат повисоки приноси на дивиденда, вели Екатерина Илиученко од Union Investment Privatfonds GmbH во Франкфурт. Но, нивните акции остануваат потценети во споредба со западните нафтени компании поради ризикот од санкции.

На крајот на ноември, Белата куќа мора да одлучи дали да наметне нови ограничувања на листата кои вклучуваат забрана за извоз на скоро сите стоки и технологии во земјата. Иако деталите на планот се нејасни, инвеститорите стравуваат дека новите казнени мерки би можеле сериозно да го оштетат рускиот енергетски сектор во споредба со претходните санкции.

“Има толку многу различни сценарија кои може да се случат”, вели Марк Шларбаум, управен партнер во компанијата Krane Fund Advisers LLC. “Дури насоките не се јасни, работите се навистина непредвидливи, луѓето не можат да замислат што ќе се случи, бидејќи тоа е голема непозната”, додава тој.
До овој момент глобалниот нафтен пазар ги поддржува големите руски играчи на позадината на заживување на срамот од дефицит на снабдување и силните прогнозите за цената на суровата нафта. Сепак, инвеститорите во руските хартии од вредност остануваат претпазливи.

“Додека не дознаеме што точно ќе се случи од гледна точка на новите санкции, ризикот од пад се задржува”, вели Димитров.