Шангај (Ројтерс) – Околу 57,83 милијарди долари вредни договорите се склучија за годината што следи на кинескиот меѓународен увозен експо (CIIE), објави официјалниот кинески дневен весник денес.

Ид 5-10 ноември CIIE, кој носи илјадници странски компании заедно со кинеските купувачи, во обид да го демонстрира увозниот потенцијал на втората по големина економија во светот, беше затворен денес (саботата).

За зделки за опрема за разузнавање и високо-технолошка опрема беа склучени договори на вкупно 16,46 милијарди долари, додека оние за потрошувачка електроника и апарати за домаќинство беа околу 4,33 милијарди долари, пишува весникот на официјалната веб страница на Вајбо, пандан на Твитер.

Продажбата за стоки во автомобилскиот сектор достигна 11,99 милијарди долари, додека облеката и стоките за широка потрошувачка беа 3,37 милијарди долари, а храната и земјоделските производи достигнаа 12,68 милијарди долари, се вели во документот.

Покрај тоа, беа продадени за 5,76 милијарди долари медицински помагала и стоки за медицинска нега, додаде весникот.

Трговскиот експо е дизајниран да ја демонстрира добрата волја во услови на зголемени тензии со САД и други земји. Во понеделникот, кинескиот претседател Кси Јинпинг вети дека ќе ги намали тарифите, ќе го прошири пристапот до пазарот и ќе увезува повеќе од странство.