Од влегувањето во Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во 2008 година, Косово е дел од некои од неговите програми, но во некои случаи не ги исполни критериумите што ги бара ММФ и затоа е казнето.

Економскиот експерт Сафет Герџалиу оцени дека партнерството со ММФ е од особено значење во економскиот, политичко-стратешкиот, психолошкиот аспект и гарантира за косовската економија на меѓународниот пазар.

„Да се ​​биде дел од ММФ сам по себе значи политичка и економска стабилност, владеење на правото, а особено финансиска дисциплина и одговорност за јавните пари“, рече тој.

Според него, Косово во некои случаи не успеа да биде достоен партнер на ММФ и од таа причина беше казнет за недостаток на транспарентност и одговорност за дисциплинирано управување со јавните пари.

„Денес, Косово се соочува со многу предизвици, но особено му недостасува политичко единство и стабилност, да гласа за важни закони за економски реформи, како што се: Закон за банки, усвојување на Предлог-закон за буџет за 2021 година, Одбор на ЦБК од Собранието на Косово и други закони кои се важни и за Косово и за зајакнување на партнерството со ММФ. „Затоа, судбината на финансиската дисциплина и одговорност не може да ги покрива само Централната банка на Република Косово (ЦБК), но потребна е посилна посветеност на владата со цел да се постигнат целите на партнерството и програмите на ММФ“, рече тој.

Герџалиу рече дека ќе биде многу лоша порака доколку косовските институции се обидат да влезат во програми со ММФ, во ова време на пандемија и кога земјата е во политичка криза и ако сè уште има санкции од ММФ за Косово, не само во овој момент, но исто така и за перспективата и стратешкото партнерство за иднината со ММФ и другите меѓународни тела.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк