Седум од десетте најбогати луѓе се Американци.  Американците сочинуваат 40 проценти од богатството од најбогатите луѓе во светот, 25 проценти од Азија, по што следуваат Европејците со 21 процент.

 

Меѓу петте најбогати луѓе во светот веќе нема милијардери надвор од Европа, како што и објавивме предходно.

 

Претставниците на стариот континент испаднаа од првите пет, бидејќи францускиот магнат Бернард Арно падна за две места, на седмата позиција во последниот индекс на милијардери Блумберг.

 

На прво место е Џеф Безос, сопственик на онлајн продавницата на Амазон, вториот е Бил Гејтс, сопственик на “Мајкрософт”, а трето место е американскиот инвеститор Ворен Бафет.

 

На четвртото место е Марк Закерберг, основач на Фејсбук, а петтиот е Мексико Карлос Слим.

 

Индексот на милијардери е последниот индикатор на промени во прераспределбата на светското богатство. Повеќето богатство е концентрирано во Азија и во САД.