Кина ќе плаќа во национални валути со БРИКС, имајќи ги предвид и потребите на компаниите. Станува за пазар на БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафриканската република) од скоро 3 милјарди луѓе, популација десет пати поголема од САД или онаа во ЕУ.

Официјалниот претставник на Министерството за трговија на Народна Република Кина Шу Јутинг истакна дека одделот „создава сè поповолни услови за прекугранични движења на компании кои се занимаваат со меѓународна трговија и економски активности“.

Кинеските власти имаат намера да промовираат меѓусебни порамнувања во национални валути со земјите од БРИКС земајќи ги предвид реалните потреби на компаниите. Ова го изјави официјалниот претставник на Министерството за трговија на Народна Република Кина, Шу Јуетинг.

„Во последниве години, земјите од БРИКС одржуваа активни контакти меѓу себе во финансиската сфера, имајќи значаен напредок. Ова е важно за создавање поповолни услови и унапредување на соработката меѓу членките на асоцијацијата“, рече таа на прес-конференцијата, одговарајќи на прашање на ТАСС за изгледите за соработка меѓу земјите од БРИКС без користење на доларот во меѓусебните порамнувања, со преминување кон национални валути или заедничка монетарна единица.

– Компаниите, земајќи ги предвид пазарните услови и комерцијалните потреби, како и степенот на практичност, избираат која валута ќе ја користат при меѓусебните порамнувања. Ние внимателно ќе ги земеме предвид реалните потреби на компаниите“.

Како што појасни Шу Јутинг, порамнувањата во националните валути зависат од „компаниите кои се заинтересирани за ова“. „Ќе промовираме оптимизација на трговијата и инвестициските активности“, додаде таа.

Според официјалниот претставник, Министерството за трговија во последните години во соработка со надлежните сектори на Кина, „создаде се поповолни услови за прекугранично населување на компании кои се занимаваат со меѓународна трговија и економски активности“. Покрај тоа, агенцијата помогна да се осигура дека финансиските институции на НР Кина им обезбедуваат високо ефикасни услуги.

Шу Јутинг потсети дека во 2022 година Кина беше земја претседавач со БРИКС. Според неа, за ова време се постигнати плодни резултати во процесот на соработка меѓу земјите-членки на асоцијацијата. „Според царинската статистика, минатата година обемот на кинеската трговија со членовите на организацијата надмина 550 милијарди долари, што претставува зголемување од 12,9 отсто“, додаде таа. „Така е забележан добар тренд“.

Како што претходно изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, темата за создавање сопствена валута БРИКС ќе се разговара на самитот за обединување, кој ќе се одржи на крајот на август.

Според него, „сериозните земји кои се самопочитуваат добро знаат што е во прашање“. Министерот за надворешни работи на Руската Федерација укажа на „неспособноста на сопствениците на сегашниот меѓународен монетарен и финансиски систем“, во врска со која е неопходно да се создадат „механизми за обезбедување одржлив развој кој ќе биде заштитен од надворешни диктати“.

Ова е најава за најсериозен удар врз моќта на американскиот долар како глобална платежна валута. Кон БРИКС најавија придружување и други големи држави како Турција, Египет и Иран.