Глобалниот долг се очекува да порасне на рекордни 277 трилиони долари до крајот на годината, бидејќи владите и компаниите продолжуваат да трошат како одговор на пандемијата на „Ковид-19“, соопшти Институтот за меѓународни финансии (ИИФ).

Според извештајот на ИИФ, организација што обединува над 400 банки и финансиски институции ширум светот, глобалниот долг е зголемен за 15 трилиони долари оваа година на 272 трилиони долари до септември.

„Постои значителна неизвесност за тоа како глобалната економија може да се ослободи од долговите во иднина без значителни неповолни влијанија врз економската активност“, рече тој, предупредувајќи на „напад од цунами на долг“.

Извештајот посочува дека кај напредните земји, долгот пораснал над 432 % од БДП во третиот квартал, што претставува зголемување за 50 проценти во споредба со 2019 година. На Соединетите држави, кои спроведоа еден од најголемите стимулативни пакети во светот, отпаѓаат на скоро половина од тој раст. Вкупниот американски долг е на пат да достигне 80 трилиони долари во 2020 година, од 71 трилион долари во 2019 година, според ИИФ и Русија денес.

Што се однесува до еврозоната, дејствијата преземени од владите доведоа до зголемување на јавниот долг за 1,5 милијарди долари во истиот период, за да достигне 53 милијарди долари. Тој останува под највисокото ниво на задолженост во регионот со 55 трилиони американски долари во вториот квартал на 2014 година во време на криза на суверениот долг.

Според истражувањето, нивото на долг на пазарите во развој се искачи на над 248 проценти од БДП, додека Либан, Кина, Малезија и Турција доживеаја најголем раст на долгот на нефинансискиот сектор.

„Стапката на акумулација на глобалниот долг е невидена од 2016 година. „Иако пандемијата доведе до зголемување од 15 милијарди долари, треба да се има предвид дека акумулацијата на долг во изминатите четири години далеку го надмина растот од 6 милијарди долари во претходните четири години“, се наведува во извештајот на ИИФ.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк