На Велика Британија ѝ недостасуваат 50 милијарди фунти во готово, тврди група британски законодавци, кои ја повикаа Англиската банка да го испита ова прашање.

Претседателката на Одборот за јавни трошоци на Долниот дом (ПАЦ), Мег Хилер, рече дека парите се скриени, но дека банката не знае каде, за кого и зошто и дека не изгледа премногу заинтересирано за тоа што се случува.

Бројот на користени банкноти во Велика Британија достигна 4,4 милијарди во јули, што претставува вкупна вредност од 76,5 милијарди фунти. За споредба, во 2000 година имало во оптек 1,5 милијарди банкноти во вредност од 24 милијарди фунти.

Банката на Англија проценува дека околу 20 до 24 проценти од вредноста на банкнотите се користат за готовински трансакции, оставајќи само пет проценти заштеда.

Се претпоставува дека исчезнатите 50 милијарди фунти се чуваат надвор од државата за трансакции и заштеди или во рамките на државата, но во домаќинствата. Покрај тоа, постои претпоставка дека тие се користат во сивата економија.