Повеќе од 40 земји изразија интерес да се приклучат на групата држави БРИКС, изјави главниот дипломат на Јужна Африка задолжен за односите со блокот Анил Сооклал.

Покрај 22-те земји кои официјално побараа да се приклучат, Суклал рече дека има „исто толку земји кои неформално изразија интерес да станат членки на БРИКС… (вклучувајќи ги) сите големи земји на глобалниот југ“.

Јужноафриканските власти сакаат БРИКС да стане застапник на интересите на светот во развој, а Аргентина, Иран, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Куба, Демократска Република Конго, Коморите, Габон и Казахстан изразија интерес за можно членство.

Сооклал заедно со претставници од Министерството за надворешни работи, еден ден откако Јужна Африка потврди дека рускиот претседател Владимир Путин нема да присуствува на самитот на БРИКС, кој треба да се одржи од 22 до 24 август.

Но, во средата, домаќинот потврди дека наместо рускиот претседател, на средбата ќе присуствува министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.