На “Wall Street”, цената на акциите во понеделникот скокна за повеќе од 2,5 отсто, што е нивниот најголем дневен скок во последните две и пол години.

 

Според тоа растот покажува дека стравувањата од превртување во трговската војна по веста дека САД и Кина се подготвени да преговараат за тарифи и трговски дебаланси, вели Хин.

 

Дау Џонс скокна за 669 поени или 2,84 проценти на 24.202 поени, додека S & P 500 порасна за 2,72 отсто на 2,658 поени, а индексот Насдак 3,26 проценти на 7,220 поени.

 

По минатата недела овие индекси изгубиле околу 6 отсто, што е нивна најголема неделна загуба од јануари 2016 година, вчера тие компензираа за дел од тие загуби со најголем дневен скок од август 2015 година.

 

Стравувањата за трговска војна, поттикнати од соопштението на американскиот претседател Доналд Трамп дека ќе воведе царински давачки до 60 милијарди долари за увоз на кинески стоки, беше засилен откако двете страни беа подготвени да преговараат.

 

На Вол Стрит, цените се зголемија во сите 11 големи S & P 500 индексни сектори, со највисок скок во технологијата, 4 проценти и финансискиот сектор за 3,2 отсто.

 

Технолошкиот сектор се зголеми за 7,6 отсто зад “Мајкрософт” од Мајкрософт, по што следи магазинот “Интел”, со раст од 6,3 отсто откако аналитичарите ги зголемија целните цени на овие трансакции.