Најпопуларната криптовалута во светот, биткоинот во четвртокот не можеше да се искачи на ниво над 8.000 долари, иако поскапе доста. Некои аналитичари се сомневаат во можноста за значителен пораст на цената на криптовите во блиска иднина.

Според порталот CoinMarketCap, во 22:30 часот се зголеми за 11,12% на 7.674 долари. На берзата Bitfinex криптовалутата скокна со 12,2% – до 7 752 долари, на OKEx – со 11.53% – до 7 702 долари. Претходно во четвртокот, во текот на трговијата, биткоинот за прв пат по две недели достигна 8.000 долари на берзата Bitfinex. Поскапеа и алтернативните криптовалути: Ethereum – со 9,51%, до 461,39 долари, Ripple – со 14.12%, до 0.57 долари, Bitcoin Cash – со 8,56%, до 708,61 долари.