Економската активност на Западен Балкан забавува, со континуиран пад на инвестициите и извозот во шест земји во регионот. Според проценката на новиот Редовен економски извештај на Светската банка, насловен како растечката неизвесност, растот ќе биде 3,2 проценти во 2019 година, што е намалување од 3,9% во 2018 година. Растот продолжи во Северна Македонија во 2019 година по значително забавување , Се очекува Косово да продолжи со силен раст од 4 проценти, додека повеќето економии во регионот доживуваат побавен раст од претходната година. Иако растот на регионалната економија е предвиден за 2020 и 2021 година, тој ќе остане малку под десетгодишното достигнување во 2018 година.

„Постојаниот раст во регионот ќе помогне да се создадат работни места, да се интегрираат повеќе жени на пазарот на трудот и да се решат предизвиците на емиграцијата“, вели директорот на Светска банка за Западен Балкан, Линда Ван Гелдер. „Сепак, појавата на економски облаци на хоризонтот укажува на потребата на креаторите на политиките да ја зајакнат конкурентноста, да ја зголемат ефикасноста и ефективноста на јавната потрошувачка и да адресираат растечки фискални нерамнотежи, да ги градат овие успеси и да го стимулираат одржливиот раст“.

И покрај економскиот пад, рекордната невработеност во регионот продолжува да опаѓа.

Споредено со минатата година, до јуни годинава, во регионот беа создадени 150.000 нови работни места, Овој тренд вклучува 43.000 младински работни места, при што скоро половина од овие работни места се создадени во Албанија. Дури и со овие позитивни економски случувања, само 44 проценти од работоспособното население во Западен Балкан добиле работа, а неактивноста на пазарот на трудот сè уште е присутна со 48 проценти, а загрижувачките се и растечките меѓурегионални разлики во резултатите од пазарот на трудот. И во Косово и во Босна и Херцеговина, неактивноста се зголеми во 2019 година, што укажува на тоа дека повеќе луѓе го напуштиле пазарот на трудот отколку што бараат работа.

Во контекст на зголемена неизвесност во регионот, извештајот повикува на брзо подобрување на јавната потрошувачка и конкурентност. Построгите контроли на трошењето на платите, намалувањето на даночните расходи и подоброто таргетирање на социјалните придобивки може да доведат до повеќе јавни инвестиции, поголема капитал и создавање фискални резерви за да се намали ризикот во регионот.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк