Како што објави “ББС” во Велика Британија во февруари намалувањето на цените на нафтата и забавениот раст на расходите на храна, придонесоа за забавување на инфлацијата на потрошувачките цени.

 

Инфлацијата забави од 3% на 2,7%, што е најниско ниво од јули 2017-та година.

 

Падот на цените го олеснува притисокот врз Централната банка да ги зголеми клучните каматни стапки. Постои шпекулација дека „ВоЕ“ може да ги зголеми каматните стапки во мај.

 

Податоците сугерираат дека притисокот врз домаќинствата се како резултат на забрзувањето на инфлацијата и стагнацијата на платите може да биде завршен.

 

Националната статистичка служба ќе ги објави наскоро последните податоци за растот на платите.

 

Економистите очекуваат податоците да покажат забрзување на растот до годишна стапка од 2,6% во трите месеци до крајот на јануари.

 

„Ситуацијата може да се подобри и оваа година“, вели „ВоЕ“. Банката очекува платите да растат побрзо од цените.

 

„Многу од ценовните зголемувања во почетокот на 2017-та година, кои се должеа на претходната девалвација на фунтата, почнаа да ги решаваат проблемите во системот“, коментира Фил Гудинг од статистичката служба.

 

„Цените на хотелот, исто така, паднаа, а билетите за фериботи се зголемуваат побавно од минатата година“, додаде тој.

 

„Растот на цените на куќите останува стабилен, а тие бележат силно зголемување во голем дел од земјата, иако Лондон и североисточниот дел на земјата заостануваат“, рече тој.

 

Инфлацијата достигна шестгодишен максимум од 3,1% во ноември и потоа забави до 3% – ниво што го поддржуваше во текот на последните два месеца.