Конгресот на САД усвои пакет помош од скоро 900 милијарди долари, кој претседателот Доналд Трамп сè уште не го потпишал (барајќи помошта да биде поголема од 600 долари).

Но, инвеститорите не се вознемирија, бидејќи Џо Бајден ќе се пресели во Белата куќа на 20 јануари. Во борбата против пандемијата, првите милиони дози на вакцината се веќе достапни во САД, што е само дел од она што го ветија властите (20 милиони).

Сепак, индексите во Њујорк се во рекорден опсег и четири дена на тргување пред крајот на годината, веќе е јасно дека најголем победник во 2020 година ќе биде технолошкиот сектор. Индексот Nasdaq скокна дури 42 проценти оваа година, а С & П 500 за нешто помалку од 15 проценти.

Додека монетарната политика на ФЕД ќе остане непроменета подолго време, тешко е да се поверува дека акциите може да пораснат уште во следната, 2021 година, особено затоа што светот нема само да се справува само со пандемија, што ќе го спречи економско закрепнување.