Тестирана е нова технологија што може да обезбеди поголема безбедност при плаќање со картички.

Новина е што тие се одликуваат со читач на отпечатоци, јавува Би-Би-Си.

Уште следната година, овие картички може да се пуштат во употреба, така што меморијата на четирицифрениот пин преминува во заборав.

Плаќањето со картички од новата генерација треба да ја подигне ефикасноста на плаќањето и безбедноста на повисоко ниво, според Би-Би-Си-Клик.

Таквите картички не се разликуваат од стандардните, ниту пак бараат некаков вид на напојување, бидејќи ја црпат потребната енергија од електронскиот уред за плаќање на кој се потпираат. Сè што ви треба е картичка за снимање на врвот на прстот, или отпечаток од прстот од различни агли, така што никој не може да го користи, па дури и да проба да го фалсификува.

Истражувањата покажуваат дека мислењата на корисниците се поделени, некои со нетрпение очекуваат да воведат биометриска технологија во платниот систем, некои не се. Проблем е исто така што е неопходно да се опремат продавниците со читачи и терминали што можат да го прочитаат овој вид (биометриска) верификација, рече Георгина Булки, директор за стратегија и иновации во РБС / Натвест.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк