После три месеци во хрватските банкомати стигнуваат нови банкноти од 50 и 100 евра. Досега во повеќето случаи се исплаќаа само оние од 10 и 20. Но, од 1 април банкоматите ќе издаваат и сметки од 50 евра, а некои и од 100 евра, најмногу оние на брегот, пренесува РТЛ. Валутата е променета, но не и вредноста во банкоматот.

„Најниската вредност беше 600.000 куни, а највисоката 900.000 куни. Вредностите останаа исти“, вели Лидија Столица, претседател на Хрватскиот еснаф за чувари.

Апоените во кои ќе се издаваат пари зависи пред се од моделот на банкоматот, но и од бројот на касетите. Покрај тоа што сите банкомати во земјата се прилагодени на еврото, обезбедена е и посилна заштита.

„Бојата ќе се прелее преку банкнотите, таа боја не се пере, се препознава во секаква употреба, не може да се користи за плаќање на ниту еден платежен уред“, објаснува Столица.

Во моментов работат повеќе од 4.000 банкомати, а за еден месец нивниот број ќе се зголеми за најмалку илјада и пол, пред се поради туристичката сезона.