Конзорциумот од сојузниците на НАТО ја потврди првата транша од компаниите што ќе добијат средства како дел од фондот за иновации на групата од 1 милијарда евра, пренесува Ројтерс.

Алијансата го откри фондот во летото 2022 година, неколку месеци по руската инвазија на Украина, ветувајќи дека ќе инвестира во технологија што ќе ја подобри нејзината одбрана. Фондот е поддржан од 24 од 32 земји-членки на НАТО, вклучувајќи ги Финска и Шведска, кои се приклучија на алијансата претходно оваа година.

Во вторникот, Фондот за иновации на НАТО потврди дека инвестирал директно во 4 европски технолошки компании за кои вели дека ќе помогнат во справувањето со предизвиците во одбраната, безбедноста и одржливоста.

Телото додели финансирање на Fractile AI, производител на компјутерски чипови во Лондон, кој има за цел да направи големи јазични модели како оние што го напојуваат ChatGPT да работат побрзо, и на германската ARX Robotics, која дизајнира беспилотни роботи со функции кои се движат од кревање тешки за набљудување. Другите две стартапи беа британскиот производител iCOMAT, кој произведува полесни материјали за возилата, и Space Forge, велшка компанија која ги користи условите на вселената – како што се микрогравитација и вакуумски услови – за да изгради полупроводници во орбитата.

„Овозможувањето пристап до стратешките технологии е клучно за обезбедување безбедна и просперитетна иднина за една милијарда граѓани на алијансата“, рече Андреа Траверсоне, управен партнер на фондот. Фондот, исто така, соработуваше со фирмите за ризичен капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures за поддршка на понатамошни длабоки технолошки инвестиции на континентот.