Народната банка на Србија смета дека евентуалното поставување на ликот на Никола Тесла на националната страна на паричката за евро, кога Хрватска ќе стане членка на еврозоната, би претставувало присвојување на културното и научното наследство на српскиот народ.

Српската централна банка посочува дека „неспорно е дека познатиот научник се прогласил за Србин по потекло и пол за време на неговиот живот“. Во врска со ова, сосема е сигурно дека ќе бидат преземени соодветни активности против надлежните институции на ЕУ со цел да се укаже на несоодветноста на ваквиот предлог “.

За НБС, очигледно, фактот дека Никола Тесла е роден на територијата на денешна Хрватска (1856 година, тогаш Австриска империја) не е доволна причина да се стави на паричка од таа земја, пренесуваат хрватските медиуми.

Дизајнот на евро банкнотите е ист без оглед на земјата што ги печати, но тие се разликуваат од монетата. Прашањето за дизајнирање на парички од евро е регулирано со Регулативата на Советот на ЕУ бр. 729/2014 (од 24 јуни 2014 година) за апоени и технички спецификации на евро-монети наменети за оптек, објаснува НБС.

Никола Тесла (Смилјан, 10 јули 1856 година – Њујорк, 7 јануари 1943 година) бил „српски и американски пронаоѓач“, како што е дефинирано од Википедија. Електромашински инженер и футурист, тој е најпознат по својот придонес во дизајнирањето на современ систем за напојување со наизменична струја.

„Тенки“ врски со татковината

Тој не студирал технички во Србија или Хрватска, туку во Грац (Австрија) на тамошниот Технички универзитет, а успехот го постигнал во САД.

Тој двапати аплицираше за стипендија на познатата Матица Српска во Нови Сад, и двата пати беше одбиен.

Тој дојде до своите пронајдоци, за кои има 700 патенти, регистрирани во 25 земји, работејќи во Марибор, Будимпешта, Париз, Стразбур и Њујорк.

Тој помина три дена од својот живот во Србија, односно во Белград, од 1 до 3 јуни 1892 година, кога дојде во Европа поради смртта на неговата мајка.

Српската кралска академија го одби како редовен член во 1892 година, тој беше избран за дописен член во 1894 година, а тој стана редовен само во 1937 година, скоро пред неговата смрт.

Почина во 1943 година, на 87-годишна возраст, сиромашен и заборавен во хотелската соба каде што живееше во Њујорк.