Народната банка на Србија (НБС) даде согласност на словенечката НЛБ да стекне сопственост со директна контрола во Комерцијална банка.

Ова создаде услови за реализација на преземањето на Комерцијална банка, изјави денеска Централната банка на Србија за Танјуг.

Постапката по ова барање на Нова Љубљанска банка д.д. за стекнување сопственост во Комерцијална банка заврши на 9 декември 2020 година.

Од НБС за Танјуг објаснуваат дека постапката завршила со усвојување на Одлуката за НБС, со која се даде претходна согласност на НЛБ да се стекне со сопственост на директно контролирање, што ќе и овозможи 83,23 проценти или повеќе од 50 проценти од правата на глас во Комерцијална банка.

Преземањето на Комерцијална банка, како што велат, подразбира исплата на набавната цена и спроведување на промената на сопственоста над акциите на Банката во Централниот регистар, депо и клиринг на хартии од вредност врз основа на Договорот за откуп на акции склучен помеѓу Република Србија и НЛБ.

Покрај тоа, додаваат тие, рокот во кој може да се реализира трансакцијата најдоцна – до усвојувањето на првите последователни годишни финансиски извештаи, односно ревидираните финансиски извештаи на НЛБ.

Во врска со разрешувањето на постојните членови на Управниот одбор на Банката и одлуките на Собранието за нивно разрешување, НБС наведува дека тие влегуваат во сила, како што е наведено, со кумулативно исполнување на одредени услови. Според НБС, овие услови, меѓу другото, се однесуваат на реализација на трансакцијата за промена на сопственоста во банката, односно нејзино преземање од нејзините нови акционери.

Претходно денес, министерот за финансии, Синиша Мали, рече дека очекува до крајот на годината да заврши трансакцијата за Комерцијална банка и да бидат уплатени 395 милиони евра во буџетот.

На вонредната седница на Генералното собрание на акционери на Комерцијална банка на 11 декември, Управниот одбор на банката беше сменет и именувани нови членови. Актуелниот претседател на Управниот одбор, Марија Сокиќ, претседателот на Управниот одбор на банката, како и членовите Даниел Пантиќ, Дејан Хаџиќ, Катарина Чучиќ, Горан Кнежевиќ и Зоран Јовиќ беа разрешени. Нов претседател на одборот е Арчибалд Кремсер, а членови се Блаж Бродњак, Урсула Ковачиќ, Игор Залар, Марко Јериќ, Весна Водопивец, Ненад Филиповиќ, Гај Ричард Стил Стивенс и Драган Џуричин, објавено е на веб-страницата на Комерцијална банка.

На почетокот на декември пристигна потребната согласност на Европската централна банка за преземање на Комерцијална банка, која беше доставена до Народната банка на Србија. Патем, околу 60 милиони евра веќе се исплатени на државата преку дивиденда, а исплатата на заостанатите дивиденди беше еден од условите за затворање на трансакцијата.

Покрај 387 милиони евра, Србија ќе заработи вкупно околу 460 милиони евра за 83,2 проценти од акциите во државна сопственост сè додека не заврши преземањето на Комерцијална банка. Од веќе примените 60 милиони евра или околу седум милијарди динари, 3,7 милијарди динари се однесуваат на договорната обврска за дистрибуција на половина од добивката за минатата година преку дивиденда. Приватизацијата на Комерцијална банка е дел од договорот на ММФ со Србија, кој истекува на крајот на годината.