currencies connected in 3d rendered abstract

На меѓународните валутни пазари минатата недела курсот на јенот нагло се зголеми поради остриот пад на цените на акциите на берзите, додека вредноста на доларот ослабе бидејќи се повеќе е јасно дека Банката на федерални резерви (ФЕД) нема да брза да ги зголеми каматните стапки.

Доларот во однос на јапонската валута минатата недела ослабе за 3,1 проценти на 113,20 ¥, а во еден момент падна на само 110,98 ¥ на најниско ниво од октомври 2014 година. И еврото ослабе во однос на јенот за 2,3 проценти на 127,45 јени.

Во однос на американската валута, еврото зајакна за 0,85 проценти, на 1,1255 $. Во еден момент достигна 1,1338 $, највисоко ниво во последните три и пол месеци.

Подемот на јенот е резултат на остриот пад на цените на акциите на светските берзи предизвикувајќи ги инвеститорите да бараат засолниште за својот капитал во средства кои се сметаат за побезбедни во неизвесни времиња.

Вредноста на доларот се најде под притисок поради се појасните сигнали дека ФЕД нема да брза да ги зголеми каматните стапки.

Претседателката на ФЕД Janet Yellen минатата недела изјави дека ФЕД може да го забави темпото на зголемување на каматните стапки поради влошување на финансиската состојба и несигурноста во врска со забавувањето на кинеската економија.

Кога ФЕД во декември за прв пат од 2006 година ги зголеми каматните стапки, сигнализиираа дека оваа година би можеле да ги зголемат уште четири пати.

Сепак, поради забавувањето на американската економија, ниската инфлација и кризата на финансискиот пазар, аналитичарите веруваат дека ФЕД ќе се откаже од оригиналните планови.

Прашањето е, дали воопшто оваа година ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки.