A picture illustration shows U.S. one dollar bank notes and a one Euro coinНа меѓународните валутни пазари минатата недела доларот забележа благ пад, но се уште е во близина на рекордно ниво во последните неколку месеци бидејќи се очекува зголемување на каматните стапки во САД до крајот на годината.

Девизниот курс на еврото во однос на американската валута минатата недела се зголеми за 0,3 проценти, на 1,0770 $. Американската валута ослабна во однос на јенот за 0,5 проценти на 122,60 ¥. И еврото ослабна во однос на јенот за 0,2 проценти на 132,00 ¥.

И покрај малиот пад минатата недела, долар индексот, во петокот се движеше околу 98,95 поени, во близина на највисоко ниво во последните седум месеци, од 99,50 поени.

Високиот курс на американската валута е резултат на очекувањата дека до крајот на оваа година во САД, за прв пат од 2006 година, ќе се зголемат клучните каматни стапки.

Потпретседателот на ФЕД Stanley Fischer минатата недела изјави дека очекува раст на инфлацијата следната година и предупреди дека централната банка наскоро може да ги зголеми каматните стапки.

Претседателот на огранокот на ФЕД во Кливленд Loretta Mester изјави дека американскиот пазар на труд е во близина на полна снага и дека е времето за зголемување на каматните стапки брзо се приближува.

Од друга страна, од ЕЦБ се очекува дополнително да ја олабави монетарната политика, така што е тешко да се очекува раст на курсот на еврото во однос на доларот. Минатата недела, еврото неколку пати падна под 1.07 долари, ниво под кое не се спушти изминатите седум месеци.

Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) Mario Draghi минатата недела повторно соопшти дека ЕЦБ на редовниот состанок во декември ќе го разгледа степенот до кој тековната монетарна политика е попустлива.

Изјавите на лидерите на ЕЦБ ги поддржаа очекувањата на пазарот, дека во декември можно е дополнително намалување на каматните стапки на банкарските депозити во централната банка, а можеби и да се зголеми односно прошири постојната програма за купување обврзници во вредност од повеќе од 1.000 милијарди евра.

“Ние секогаш говориме дека нашата програма за купување на обврзници ќе биде во примена и по нејзиниот истек во септември 2016 година, доколку не сме сведоци на одржлива адаптација на движењето на стапката на инфлација”, изјави Draghi .