dolar newНа меѓународните девизните пазари минатата недела доларот нагло падна, бидејќи инвеститорите веруваат дека како резултат на забавувањето на американската економија Банката на федерални резерви (ФЕД) ќе се откаже од оригиналните планови за зголемување на каматните стапки.

Еврото минатата недела во однос на доларот се зголеми за 3 проценти, на 1,1160 $, а во еден момент достигна и 1,1250 $ највисоко ниво во последните 15 недели.

Доларот во однос на јапонската валута се намали за 3,5 проценти на 116,85 јени, што е најниско ниво во повеќе од две недели. И еврото ослабе против јенот за 0,6 проценти на 130,40 јени.

Доларот е под притисок поради големиот број на послаби од очекуваните макроекономски податоци кои укажуваат дека слабоста на американската економија продолжи и на почетокот на оваа година, по падот во последниот квартал од минатата година.

Покрај тоа, се чини дека лидерите на ФЕД се загрижени за превирањата на финансиските пазари на почетокот на оваа година.

William Dudley, претседател на огранокот на ФЕД од Њујорк, минатата недела изјави дека напнатите финансиските услови треба да се земат во предвид кога ќе се одлучува за монетарната политика на седницата на лидерите на ФЕД во март.  Тој посочи дека силниот раст на американскиот долар може да има сериозни последици за економијата на САД.

Оттука инвеститорите заклучија дека ФЕД не сака да продолжи растот на девизниот курс на доларот и дека нема да брзаат да ги зголемат каматните стапки.